Perussuomalaiset raivostui koronapassista: "Osa lapsista pääsee jalkapalloharjoituksiin ja osa ei, jos ei juokse koko ajan testeissä – onhan tämä väärin"

Matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronapassiehdotuksen:"Hallitus ei ymmärrä" 4:15
Myös matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronapassiehdotuksen: "Hallitus ei ymmärrä"

Perussuomalaiset hyökkäsivät keskiviikkona hallituksen esittämää koronapassia vastaan, kun eduskunta kävi lähetekeskustelun koronapassin edellyttämistä tartuntatautilain muutoksista.

Hallituksen tiistaina esittämä koronapassi on tarkoitettu tuomaan helpotusta tilanteessa, jossa epidemia ottaisi takapakkia ja alueilla jouduttaisiin ottamaan uudestaan rajoituksia käyttöön tartuntaryppäiden tukahduttamiseksi.

Koronapassia voitaisiin tuolloin käyttää esimerkiksi ravintoloiden, teattereiden tai kuntosalille sisäänpääsyn edellytyksenä ja välttää sillä rajoitukset esimerkiksi asiakasmäärissä.

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Sen voi saada joko täydestä rokotussarjasta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testistä.

Perussuomalaiset olivat huolissaan etenkin koronapassin vaikutuksista lasten elämään, sillä koronapassi koskisi kaikkia 12-vuotiaita ja sitä vanhempia.

–  Meillä tulee olemaan lapsia, joista osa pääsee jalkapalloharjoituksiin tai jääkiekkoharjoituksiin ja osa ei pääse, jos ei juokse koko aika testaamassa itseään. Onhan tämä nyt väärin, ja onhan tämä nyt yksilön oikeuksien loukkaus aivan selkeästi, Kaisa Juuso (ps.) sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan koronapassi on hallituksen tähän mennessä esittämistä rajoitustoimenpiteistä kaikkein järein.

–  Mitä te ministeri Kiuru sanotte sille 12-vuotiaalle, jota ei syystä tai toisesta ole rokotettu, ja te esitätte häntä käännytettäväksi leikkipaikan portilta, Tavio sanoi.

"Yhteiskunnan rajoituksista vapautumisen väline"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) korosti vastauspuheenvuorossaan, että koronapassi avaa yhteiskuntaa, ei sulje sitä.

–  Se avaa yhteiskuntaa nimenomaan siksi, että se ei ole rajoitusväline, vaan se on yhteiskunnan rajoituksista vapautumisen väline, Kiuru sanoi.

Kiuru muistutti, että koronapassin perustuslain mukaisuus selvitetään myöhemmin perustuslakivaliokunnassa. Hänen mukaansa koronapassiesityksen valmisteluvaiheessa on jo kuultu perustuslakiasiantuntijoita esityksen perustuslain mukaisuuden varmistamiseksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) oli Tavion kanssa jyrkästi eri mieltä hallituksen koronapassiesityksen järeydestä. Hän muistutti, että koronapassi on vaihtoehto, jolla voidaan välttää rajoitukset esimerkiksi ravintoloiden asiakasmäärissä.

–  Kun moni kansalainen antaa palautetta, että tässä puututaan yhdenvertaisuuteen tai ihmisoikeuksiin, niin he voivat luottaa siihen, että eduskunnan perustuslakivaliokunta tästä näkökulmasta aivan varmuudella tutkii, että tämä on sopusoinnussa kansainvälisten ihmisoikeuksien kanssa eikä riko perustuslain yhdenvertaisuutta koskevaa kuudetta pykälää, Lohi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat