Usko tai älä – käyttämällä aivojasi poltat enemmän kaloreita!

Samalla tavoin kuin fyysinen rääkki, myös älyllinen työskentely väsyttää. Esimerkiksi ylioppilaskokeiden jälkeen voi uni maistua, kun on yrittänyt useamman tunnin ajatella todella, todella paljon.

Vaikka aivot painavat keskimäärin vain noin 2 prosenttia kehomme kokonaispainosta, ne kuluttavat 20 prosenttia lepoaineenvaihdunnastamme. Eri kokoisten ihmisten lepoaineenvaihdunta vaihtelee, mutta esimerkiksi 1 300 kaloria ilman lisäaktiivisuutta kuluttavan ihmisen aivot käyttävät noin 260 kaloria päivässä.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan aivot kuluttavat kuitenkin vielä enemmän energiaa, jos haastamme niitä älyllisesti tai koemme vahvoja tunteita, kuten surua.

Vaikka tutkimukseen osallistui vain neljätoista koehenkilöä, tulokset puhuvat puolestaan, Kanadalaisopiskelijat jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi istuskeli tekemättä mitään, osa teki tiivistelmää heille annetusta tekstinpätkästä ja kolmas ryhmä suoritti vaativia muistitehtäviä tietokoneella 45 minuutin ajan. Ne opiskelijat, jotka suorittivat vaikeimpia tehtäviä polttivat jopa 200 kaloria enemmän kuin ne, jotka istuskelivat tekemättä mitään.

Eniten kaloreita polttaneet koehenkilöt erittivät enemmän stressihormonia, minkä lisäksi heidän sykkeensä ja verenpaineensa kohosivat muihin ryhmiin verrattuna.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja