Mainos

Useat maat ja viranomaiset aloittaneet tutkinnan Panama-paljastuksista

3:01

Useiden maiden viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan niin kutsuttujen Panama-asiakirjojen takia.

Panamalaisesta lakifirmasta vuodettiin tutkiville toimittajille 11 miljoonaa asiakirjaa. Panamalaiselta lakiasiaintoimistolta vuodetut asiakirjat paljastavat yritysten ja yksityishenkilöiden kiertäneen veroja veroparatiisien avulla.

Kansainvälisen tutkivien journalistien järjestön ICIJ:n mukaan papereista löytyy yhteyksiä yhteensä 140 poliittiseen henkilöön, joista 12 on valtionjohtajia. Joukossa ovat muun muassa Ukrainan presidentti, Saudi-Arabian kuningas ja Pakistanin pääministeri.

Useat tahot tutkivat

Suomen poliisi aikoo käydä verottajan kanssa läpi eilen paljastuneen laajan tietovuotoaineiston, kertoo keskusrikospoliisi KRP. KRP ei ole vielä saanut materiaalia, mutta arvioi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että aineistosta voi löytyä rikosjuttuja. Ylen MOT-ohjelma on kertonut, ettei se anna materiaalia poliisille, koska se voisi vaarantaa lähteen.

Suomessa Panama-vuodon keskiössä on ollut Nordea. Ruotsissa markkinaviranomainen FSA ilmoitti aloittavansa tutkinnan Nordean Luxemburgin yksikön toimista yhdessä Luxemburgin viranomaisten kanssa.

– Jos mediatiedot pitävät paikkansa ja Nordea järjestelee varoja yhtiöiden kautta, jotta oikea rahojen omistaja ei paljastuisi, niin se tuskin on sääntöjen mukaista, toteaa FSA:n pääjohtaja Christer Furusted Reutersille.

2:54

Itävallassa paikallinen markkinavalvoja kertoi tänään aloittavansa tutkinnan kahdesta pankista, jotka ovat kytköksissä veroparatiiseihin. Pankkien nimet tulivat ilmi Panama-asiakirjoista.

Ranskassa talousministeriä ilmoitti tänään etsivänsä alkuperäisiä dokumentteja Panama-palajstuksista, jotta se voi käynnistää omat tutkimuksensa. Myöhemmin Ranskan syyttäjälaitos ilmoitti aloittavansa alustavan tutkinnan.

Espanjassa syyttäjälaitos ilmoitti alkuillasta avaavansa tutkinnan Panama-vuodon takia. AFP kertoi asiasta lähteisiinsä vedoten. 

Australiassa verottaja ilmoitti tutkivansa 800 yksityishenkilön tietoja. Nämä henkilöt nimetään vuotopapereissa. Australialaisverottajan mukaan osa henkilöistä oli kytköksissä offshore-firmoihin Hongkongissa. 

Selityksiä vaaditaan myös Ukrainassa, siellä presidentti Petro Poroshenkolta. Kansanedustajat ovat pyytäneet parlamenttia tutkimaan epäilyjä presidentin veroparatiisiyhteyksistä. Poroshenko on kiistänyt vuodot ja kertonut omaisuudensa hoidon olevan ulkoistettu ammattilaisille.

Kiinassa presidentti Xi Jinpingin ja muiden johtavien poliitikkojen perheitä on kytköksissä asiakirjoissa mainittuihin veroparatiisiyhtiöihin, mutta tutkintaa ei todennäköisesti ole odotettavissa. BBC kertoi, että Kiinan sensuuriviranomaiset siivosivat nopeasti pois maan sosiaalisesta mediasta Panaman papereihin viittaavat maininnat.  

Myös Venäjällä paljasukset tyrmättiin. Venäjän presidentinhallinnon mukaan Panama-paljastusten tarkoituksena on hyökätä presidentti Vladimir Putinia ja Venäjää vastaan. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tavoitteena on horjuttaa tilannetta maassa ennen seuraavia vaaleja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.