Mainos

Nordea: Asiakkaat perustivat itse yhtiöitä Panamaan

2:15

Finanssikonserni Nordean viestinnän mukaan asiakkaat ovat itse perustaneet yhtiöitä Panamaan.

Poikkeustapauksissa Nordea sanoo tarjonneensa apua niin sanottujen offshore-yhtiöiden perustamisessa.  

Nordea pahoittelee tiedotteessa myöhäisiä muutoksia asiakkaiden veronkiertoon liittyvissä tarkistuksissa. Yhtiön mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea International Private Banking muutti toimintatapojaan jo vuoden 2009 lopulla.

Ylen MOT-ohjelman mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi 2004-2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa.   

Vuodesta 2016 alkaen Nordea kertoo muuttaneensa käytänteitä niin, että kaikki tarvittavat tiedot annetaan automaattisesti asianosaisille viranomaisille.  

Ruotsin finanssivalvonnan mukaan Nordean käyttäytyminen on ollut ongelmallista myös rahanpesun valvonnassa ja finanssivalvonta on varoittanut Nordeaa kahdesti siihen liittyvistä puutteista. 

Vuosi sitten Ruotsin finanssivalvonta langetti Nordealle asian vuoksi yli viiden miljoonan rangaistusmaksun.

SVT: Yhä sata yhtiötä

Ruotsin television SVT:n Uppdrag granskning -ohjelman mukaan Nordealla on yhä sata aktiivista pöytälaatikkoyhtiötä. 

Ruotsin finanssivalvonnan mukaan Nordea ei muun muassa ollut noudattanut rahanpesuun liittyviä sääntöjä useana vuonna ja siltä puuttui tehokas järjestelmä, jolla voitaisiin havaita ja torjua rahanpesua.  
– Henkilö, joka on halunnut pestä rahaa tai rahoittaa terrorismia, on suurella todennäköisyydellä voinut tehdä sen ilman, että Nordealla on ollut mahdollisuutta havaita sitä. Se on erittäin vakavaa, arvioi Ruotsin finanssiviranomainen viime vuoden toukokuussa tiedotteessaan.  

Nordean lehdistöpäällikkö Magnus Nelin kertoi maanantai-iltana STT:lle, että yhtiö on pitämässä kokouksen Ruotsin finanssivalvonnan kanssa ”uudesta tilanteesta”, joka on syntynyt median veroparatiisipaljastusten jälkeen.  

Nelin ei antanut vastausta siihen, millaisiin toimiin yhtiö on mahdollisesti ryhtynyt sen jälkeen, kun se sai kritiikkiä rahanpesun vastaiseen työhön liittyvistä puutteista.  

Viranomaiset kiinnostuivat  

Suomen poliisi aikoo käydä läpi ainakin yhdessä verottajan kanssa koko tietovuotoaineiston, kertoo keskusrikospoliisin KRP:n talousrikostorjuntalinjan päällikkö Markku Ranta-aho.

KRP ei ole vielä saanut materiaalia, eikä pysty arvioimaan tapauksen laajuutta. Tietovuotoaineisto kattaa Nordeaan liittyvien tietojen lisäksi tietoa myös suomalaisista yksityishenkilöistä.  

Ranta-aho arvelee julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että aineisto voi pitää sisällään merkittävääkin tietoa. Hän pitää mahdollisena, että materiaalia läpikäytäessä voisi löytyä rikosjuttuja.  

Myös Verohallinto kertoo kiinnostuneensa aineistosta.  
– Verohallinto on kiinnostunut kaikesta sellaisesta materiaalista, jolla on merkitystä verotuksen kannalta, sanoo verohallinnon johtava veroasiantuntija Jari Salokoski.

3:01

2:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.