USA:n ympäristöviranomaiset: Ei edistystä Volkswagenin kanssa

Herbert Diess odottaa huijausautojen muutoksille viranomaisten hyväksyntää 1:07

Volkswagen ja USA:n viranomaiset eivät ole samaa mieltä päästöskandaalin ratkaisun löytymisen suhteen.

Volkswagen-pomo Herbert Diess uskoo Yhdysvaltain ympäristöviranomaisten hyväksyvän yhtiön ehdotukset päästöhuijausautojen korjaamiseksi. Hän odottaa viranomaisten hyväksyvän korjausehdotukset tulevien viikkojen tai kuukausien aikana.

Volkswagenin henkilöautopuolen johtajana toimiva Diess kertoi Las Vegasissa parhaillaan käynnissä olevassa CES-kuluttajaelektroniikkatapahtumassa, että yhtiö tekee läheistä yhteistyötä yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa.

USA:n ympäristöviranomaiset sen sijaan suhtautuvat tilanteeseen vähemmän optimistisesti. Heidän mukaansa keskustelut Volkswagenin kanssa eivät ole tuottaneet toivottua tulosta.

Volkswagen jäi syyskuussa kiinni päästömittaushuijauksesta. Saksalaisvalmistajan dieselautoihin asennettu ohjelmisto onnistui huijaamaan päästötesteissä vuosikausien ajan. Testitilanteessa autojen haitalliset typenoksidipäästöt pysyivät kurissa, vaikka tosielämässä sallitut rajat ylittyivät jopa 40-kertaisesti.

Ohjelmisto on asennettu Yhdysvalloissa noin 600 000 autoon – maailmanlaajuisesti jopa 11 miljoonaan. Korjaussuunnitelma USA:n markkinoilla myytyihin autoihin pitänee sisällään monimutkaisen takaisinkutsukampanjan, joka voi kestää useita vuosia.

Diess kertoo, että asiakkaat ovat heidän ensisijainen huolenaiheensa. Mahdollisten rikossyytteiden murehtimisen aika on hänen mukaansa vasta myöhemmin.

Euroopassa – myös Suomessa, Volkswagen-konsernin takaisinkutsukampanja sekä korjaukset alkavat vuoden alussa. Yhdysvalloissa tilanne on hankalampi, sillä kyseessä ei ole samat moottorit kuin Euroopassa. Myös erilainen lainsäädäntö hidastaa prosessia.

Lähde: AP

Lue myös:

    Uusimmat