USA:n ulkoministeri Pompeo yllätysvierailulle Brysseliin – EU sai tiedon yöllä

Pompeo arvosteli Kiinaa ja Venäjää Rovaniemen ministerikokouksessa 3:38
Video: Pompeo arvosteli Kiinaa ja Venäjää Rovaniemen ministerikokouksessa.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kerrotaan tekevän tänään yllätysvierailun Brysseliin tavatakseen eurooppalaisia kollegoita. Korkea edustaja Federica Mogherini kertoi toimittajille aamulla, että tieto vierailusta oli tullut yöllä.

EU-maiden ulkoministerit ovat parhaillaan koolla omassa kokouksessaan. Mogherinin mukaan Pompeo olisi saapumassa kaupunkiin myöhemmin aamulla.

–  Olemme täällä koko päivän, täydellä asialistalla, joten katsotaan, miten tai jos saamme tapaamisen sovitettua ohjelmaan. Hän on aina tervetullut, mutta tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä.

Vierailu liittynee Iranin ydinsopimukseen, josta Yhdysvallat vetäytyi vuosi sitten. EU:n korkea edustaja, Ranska, Saksa ja Britannia tapaavat tänään ulkoministerikokouksen yhteydessä arvioidakseen tilannetta. EU toivoo, että sopimus pysyy voimassa, koska se on ollut turvaksi alueelle.

Iran ilmoitti viime viikolla, ettei se enää noudata kaikkia sopimuksen sitoumuksia. Maa vaatii helpotuksia Yhdysvaltain voimaan ottamille pakotteille.

Pompeo perui aiemmin vierailunsa Saksaan ja Grönlantiin. Brysselistä hän jatkaisi matkaansa Venäjän Sotshiin, jossa hän tapaa tiistaina presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin.


Lue myös:

    Uusimmat