USA:n puolustusministeri: "Ihailen Suomen puolustusvoimia – talvisodasta lähtien johtavassa asemassa"

Puolustusministeri Kaikkonen tapasi Pentagonissa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin 2:02
Puolustusministeri Kaikkonen tapasi Pentagonissa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Yhdysvaltain ja Suomen puolustusyhteistyön tiivistäminen on alkanut.

Kaikkonen tapasi eilen Pentagonissa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin, joka vakuutti Kaikkoselle Naton avoimien ovien politiikan jatkuvan.

Austin tervehti Suomen puolustusministeri Kaikkosta tuttavalllisesti nyrkkitervehdyksellä sateisen Pentagonin edustalla. Sisällä Pentagonissa Suomen puolustusvoimat sai Austinilta kehuja.

– Kunnioitan ja ihailen Suomen puolustusvoimia. Vuoden 1939 Talvisodasta lähtien Suomi on ollut johtavassa asemassa kansallisessa puolustuksessa. Keskittymisenne ei herpaannu. Ette ole koskaan ottanut vapautta ja demokratiaa itsestäänselvyytenä, Austin sanoo ministereiden tapaamisen alussa.

Suomen ja Yhdysvaltain puolustusministerit jatkoivat Pentagonissa siitä, mihin presidentit Sauli Niinistö ja Joe Biden viime viikolla jäivät. Tarkoituksena on lähentää Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyötä erityisesti puolustuksen osalta.

– Presidentit sopivat tuolloin prosessin aloittamisesta puolustusyhteistyömme tiivistämiseksi ja voin nyt sanoa, että tämä prosessi otti tänään askeleen eteenpäin. Meillä on nyt yhteistyön syventämiselle vahva selkänoja sekä Valkoisesta talosta että Pentagonista, Kaikkonen kertoo suomalaismedialle tapaamisen jälkeen.

Kaikkoselta kysyttiin, mitä se tarkoittaa, että prosessi on nyt käytännössä nytkähtänyt eteenpäin?

– Laitamme virkamiehemme asialle ja totta kai meillä puolustuksen asiantuntijat katsovat eri sektoreita, että missä voimme yhteistyötä tiivistää. Se voi olla esimerkiksi materiaaliyhteistyötä, se voi olla puolustusmateriaaleihin liittyvää huoltovarmuutta, Kaikkonen kertoo.

Kaikkosen ja Austinin välisissä keskusteluissa sivuttiin myös yhteistyötä avaruus- ja hybridisodankäynnissä. Kaikkonen nosti Pentagonissa esiin Suomen mahdollisen Natoon liittymisen ja sai vakuudet, että Naton ovet pysyvät auki, vaikka päähuomio onkin nyt Ukrainassa.

– Natosta ja Nato-jäsenmaista on kyllä vakuutettu, että tämä avoimien ovien politiikka jatkuu. Tuntuu siltä, että Naton päässä päällimmäisenä ajatuksena on nyt ymmärrettävästi ja perustellusti se, että miten tämä Ukrainan kriisi, sota, saadaan rauhoittumaan, tulitauko aikaiseksi. Varmaankaan sen jäsenhakemuksen postittamiseen ei ehkä ole oikea hetki, mutta tässä on vasta keskustelut käynnissä, Kaikkonen kertoo.

Kaikkosella oli tapaamisia Yhdysvalloissa myös Suomen F-35 -hävittäjähankkeeseen liittyen. Kaikkosen mukaan hävittäjähanke etenee aikataulussa.

Lue myös:

    Uusimmat