Mainos

USA:n muslimit MTV:lle: "En uskalla enää pitää huntua Trumpin puheiden takia"

2:07

Yhdysvaltain presidenttikilpailun republikaanien ennakkosuosikin Donald Trumpin vihapuheet ovat lisänneet maan muslimiyhteisön mukaan heihin kohdistuvaa väkivaltaa. Esimerkiksi ohiolaisesta moskeijasta poistuessaan osa naisista riisuu hunnun väkivallan pelossa.

Trump on kertonut kampanjapuheissaan kannattavansa rajojen sulkemista muslimeilta ja väittänyt islaminuskon vihaavan Amerikkaa.

Yhdysvaltain muslimien mukaan viha ja kiusaaminen ovat lisääntyneet selvästi presidenttivaalikampanjoinnin aikana.

– Ei se ole pelkästään Donald Trump, mutta hän on pahin, kertoo Hala M. Sanyurah MTV Uutisille clevelandilaisessa moskeijassa.

Myös republikaanit yrittävät pysäyttää Trumpin

Republikaanipuolueen johto ei ole arvaamattomista lausunnoista tunnetun Trumpin menestyksestä imarreltuja. Puolue on nostanut kärkipuhujia kampanjoimaan Trumpin uskottavuuden pilaamiseksi.

Trumpia vastaan hyökätään myös miljoonien dollareiden arvosta erilaisilla vastamainoksilla. Trumpin odotetaan silti ottavan voiton seuraavissa tärkeissä esivaaleissa.

Republikaaneilla on kuitenkin vielä yksi takaportti, jos Trumpin menestys ei lopukaan. Vaikka Trump olisi ennen kesän virallistavaa puoluekokousta suosituin ehdokas, mutta jäisi ilman enemmistön kannatusta, republikaanit harkitsevat historiallisesti poikkeuksellista äänestysjärjestelyä.

Kilpailevassa ja useatta kertaa äänestävässä puoluekokouksessa puolue voisi vielä yrittää nimittää Trumpin tilalle toisen ehdokkaan tai aivan täysin uuden henkilön, jos Trump ei saa tarpeeksi ääniä ensimmäisellä kierroksella.

Lobbaus Trumpia vastaan on jo käynnissä. Tällöin toisella kierroksella Trumpin valitsijamiehet vapautuisivat ja he saisivat äänestää ketä haluavat. Viimeksi tällainen kilpaileva, useampi äänestyskierros on järjestetty republikaanien puoluekokouksessa 1950-luvulla.

Sanyurah sanoo olevansa surullisin siitä, miten voimakkaasti yhdysvaltalaiset kannattavat kampanjatilaisuuksissa vihapuheita.

– Se on järkyttävää ja tuntuu pahalta. Trump jopa ehdotti, että muslimit pitäisi merkata jotenkin. Hän ehdotti, että meistä pitäisi kerätä erillistä tietokantaa. Minulle se kuulostaa lähes samalta, mitä Adolf Hitler teki juutalaisille holokaustina, Sanyurah sanoo.

Trump palauttanut vihan muslimeihin

Trump onkin joutunut perumaan viime päivinä kampanjatilaisuuksiaan kasvavien jännitteiden vuoksi. Trumpin kannattajat ovat ottaneet yhteen jo useita kertoja Trumpin vihapuheita vastustavien protestoijien kanssa. 

Amerikkalais-islamilaisen neuvoston jäsenen Isam Zaiemin mukaan muslimit ovat olleet kaksoistornien terrori-iskun jälkeen Yhdysvalloissa ennakkoluulojen ja vihan kohteena. Pelko rauhoittui hetkeksi, mutta Pariisin ja Kalifornian terrori-iskut nostivat jälleen heti vihan määrää. Trumpin kampanjointi on Zaiemin mukaan erityisesti pahentanut tilannetta.

Sanyurah hämmästelee, miten ihmiset vielä vuonna 2016 tuomitsevat toisensa uskonnon perusteella. Hän sanoo pelkäävänsä, että Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti vihapuheiden kautta.

– En pysty jäämään siinä tapauksessa tähän maahan, vaikka yhdessä sekä muslimit että kristityt ovat tämän maan rakentaneet. En halua tällaista vihaympäristöä lapsilleni mitä meillä nyt täällä on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.