Ursula von der Leyen tavoittelee sukupuolten tasamäärää EU-komissiossa – patistaa Boris Johnsonia lähettämään naiskomissaariehdokkaan Brysseliin

Britanniaan uudet vaalit - miten vaikuttaa Brexitiin? 9:39
Britanniassa järjestetään uudet vaalit – miten vaikuttaa brexitiin?

EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on lähettänyt Britannialle pyynnön lähettää Brysseliin komissaariehdokkaansa, koska maa ei ole vielä eronnut EU:sta.

Komission tiedottajan mukaan von der Leyen on rohkaissut pääministeri Boris Johnsonia lähettämään myös naisehdokkaan, koska hän tavoittelee sukupuolten tasamäärää uudessa komissiossaan.

Hyvin lähellä toteutumista ollut tavoite on karannut kauemmas sen jälkeen kun Euroopan parlamentti reputti kaksi jäsenmaiden lähettämää naiskomissaariehdokasta. Ranska ja Romania esittivät ensin naista, mutta ovat nyt tarjoamassa vaihtoehdoksi miesehdokasta. Myös Unkarin uusi ehdokas on mies.

Kiireinen aikataulu

Von der Leyen on toivonut Johnsonilta pikaista vastausta. Uuden komission piti aloittaa marraskuun alussa, mutta aloitus on viivästynyt ainakin kuukaudella komissaariehdokkaiden hylkäämisten takia.

– Tavoitteena on, että Euroopan parlamentti voisi äänestää komissiosta ennen marraskuun loppua, tiedottaja Dana Spinant kertoi keskiviikkona toimittajille.

Pääministeri Johnson joutuu pyörtämään aiemmat puheensa siitä, ettei Britanniasta lähetettäisi Brysseliin enää uutta komissaaria. Toive naisehdokkaasta tarkoittaa sitä, ettei Johnson pääsisi ongelmasta yli myöskään helpoimman kautta, koska ei voisi tarjota lyhyelle jatkokaudelle nykyistä brittikomissaaria Julian Kingiä.

Britannian EU-erolle on myönnetty lisäaikaa tammikuun loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat