Mainos

Urotekoja keskellä arkea: "Näin pelastin toisen ihmisen hengen"

Se oli ihan tavallinen koulupäivä kuluvan vuoden helmikuussa. 17-vuotias Olga Mertaniemi oli pyöräilemässä koulusta kotiin, kun hän näki pojan makaavan hangessa Oulun Pohjansillalla.

– Ihmettelin, mikä tilanne oli ja miten pojan luona ei ollut ketään auttamassa, Mertaniemi kertoo MTV Uutisten haastattelussa (14.2.2015).

Pojan matkassa ollut kaveri soitti hätäkeskukseen ja Mertaniemi tarttui toimeen. Hän yritti saada poikaa tajuihin läpsimällä, koska hengitys näytti vielä kulkevan. Ammattilaisen ottein Mertaniemi käänsi pojan selälleen, kun huomasi pojan lopettaneen hengittämisen.

Tässä vaiheessa Mertaniemi aloitti elvyttämisen painelemalla pojan rintaa. 

– Ensimmäinen ajatus oli, että nyt pitää auttaa, tässä voi käydä huonostikin. Me olimme tammikuussa käyneet terveystiedon kurssilla elystystä läpi teoriassa. Sain lisäksi ohjeita puhelimitse hätäkeskuksesta, Mertaniemi kertaa nyt noin kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Mertaniemen mukaan hän toimi kuin automaattisesti.

– Se oli sellainen refleksi, että nyt pitää auttaa. Ajatukset olivat koko ajan siinä tilanteessa. Toki mielessä kävi, että tässä voi käydä huonostikin.

Mutta hyvin kävi.

Mertaniemeä on kiitelty etenkin siitä, että hän pysyi koko ajan pojan vierellä ja tarkkaili hänen hengitystään.

Poika vietiin sairaalaan ja hän toipui ennalleen.

Mertaniemen uroteko sai paljon huomiota.

– Heti illalla soitti Iltalehti ja kaikki mahdolliset lehdet. Nyt tiistaina SPR halusi palkita minut vielä pronssisella Auttavat kädet -mitalilla, Mertaniemi kertoo MTV Uutisille.

Kirvessurmaaja Oulussa

Tammikuun  14. päivän iltana 18-vuotias Carlos Sunila oli matkalla töihin, kun Oulun Tuirassa, Tuisku-pubin kohdalla häntä tuli vastaan poliisiauto. Sunila pysäytti auton tien sivuun ja jäi seuraamaan tilannetta. Maassa makasi uhri, jota oli lyöty kirveellä.  Pian poliiseja alkoi tulla paikalle lisää ja he kehottivat sivullisia siirtymään sisätiloihin turvaan. Tämä siksi, että vaarallisena pidetty epäilty oli karussa. Sunila päätti toimia toisin:

– Vieressä oli kevyenliikenteen väylä, jossa liikkui lapsiperheitä koirien kanssa. Varoitusfiilis tuli ihan luonnostaan. Ei sitä vain voinut juosta itse turvaan ja miettiä, että tyyppi on vapaalla jalalla, Sunila muistelee kaksi kuukautta tapahtuneen jälkeen.

Sunila juoksi läheiseen elokuvateatteriin ja kauppaan varoittamaan ihmisiä. Hän kertoi vaarasta myös kevyenliikenteen väylää käyttäville ihmisille. Kauppa sulki ovensa. Sunila soitti myös lähellä sijaitsevaan kirkkoon ja kehotti siellä olevia sulkemaan oven.

– Tiesin, että siellä oli nuorten ilta meneillään, Sunila kertoi aiemmin.

Sunila sanoo tajunneensa vasta jälkeenpäin, että olisi voinut olla myös itse vaarassa.

– Ei sitä nyt kuitenkaan kannata enää miettiä, Sunila jatkaa.

Kaksi henkilöä kuoli tuntemattoman miehen kirveen iskuihin Oulun Tuirassa tammikuussa. Surmaaja kuoli myöhemmin samana päivänä poliisin piirityksen yhteydessä. Tekijä ehti olla karkuteillä useita tunteja.

10-vuotias pelasti ystävänsä hyisestä vedestä

Muutama päivä ennen joulua 10-vuotias valkealainen Eino Kurki lähti ystävänsä kanssa hiihtoretkelle. Kukapa olisi uskonut, että harmiton reissu päättyi tilanteeseen, jossa Eino pelasti ystävänsä kylmästä joesta. 

– Löydetiin S-marketin takaa latu, joka vei lähelle rantaa. Löydettiin vielä mäkikin, ja alettiin laskea sitä. Mäen alhaalla oli laituri, josta ystäväni alkoi kurkottaa keppiä, mutta putosikin pää edellä laiturilta veteen. Sukset olimme riisuneet jo aiemmin, Eino Kurki kuvaa. 

Eino ei kauan aikaillut, vaan meni lähemmäksi ystäväänsä ja veti hänet kuivalle maalle. Se ei ollut ihan helppoa, sillä kaverin vaatteet olivat jo märät ja painavat. Jokelanjoessa on laiturin kohdalla syvää ja yllättävän kova virtaus. 

– Otin toisella kädellä laiturin reunasta tukea ja toisella jalalla laiturin tolpasta. Näin vedin ystäväni ylös vedestä. 

Eino opasti tytön nopeasti lähimpään lämpimään paikkaan rannan tuntumassa eli ravintola Lohikukkoon. Siellä ravintolan henkilökunta jäi lämmittämään tyttöä.

– Jotenkin vain tiesin, että tuollaisen jälkeen pitää viedä nopeasti lämpimään. Sitä paitsi ystävälläni oli kylmä, Eino sanoo. 

Ravintolasta Eino juoksi välittömästi kotiinsa kertomaan isälleen tapahtuneesta. Isä oli sanonut hänen toimineen hyvin. 

– Sitten juoksin vielä ystäväni äidin luokse kertomaan, mitä oli tapahtunut. Hän kiitti, Eino sanoo. 

Viime kuussa Eino Kurki palkittiin Kymenlaakson Pelastuslaitoksen Arjen sankari -palkinnolla esimerkillisestä toiminnastaan. Joen varaan joutuneen ystävän äiti oli kertonut Einon urotyöstä pelastuslaitokselle. 

Onko sinulla tai tuttavallasi tarina kerrottavana - oletteko teollanne kenties pelastaneet toisen ihmisen hengen? Voit kertoa tarinasi meille osoitteeseen uutiset@mtv.fi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.