Mainos

Uroteko uimarannalla! Kolmekymppinen helsinkiläisnainen pelasti äidin ja lapsen, 5, hukkumasta: "Kukaan ei tullut, aloin vajota itsekin"

Lämmin kesän alku on saanut ihmiset lähtemään ulos ja varsinkin uimarannoille. Onnettomuuksilta ja "läheltä piti -tilanteilta" ei valitettavasti olla vältytty. Viime lauantaina Espoon Matinkylän rannalla sattui paljon puhuttanut välikohtaus.

Äiti oli ollut pienen lapsensa kanssa hädässä syvässä vedessä. Sivulliset onneksi huomasivat tilanteen heti ja menivät auttamaan.

Ensimmäisenä äidin ahdingon huomasi paikalla ollut Ekaterina Pylsy. Hänen mukaansa tilanne oli hyvin nopea.

– Huomasin, kun äiti ja lapsi huitoivat käsiään ja äiti yritti pitää molemmat veden pinnalla.

Pylsy oli hypännyt laiturilta veteen ja lähestynyt hukkuvaa äitiä ja noin viisivuotiasta lasta ripeästi. Hän kertoi tarkoituksensa olleen kannatella äitiä niin, että sekä äiti että lapsi pysyisivät pinnalla siihen asti, kunnes rantavahdit ehtisivät paikalle.

– Kukaan ei tullut ja jouduin omin voimin kannattelemaan heitä pinnalla. Aloin pian vajota itsekin veteen.

Tilanteen pelasti tapahtuman huomannut mies, joka hyppäsi myös laiturilta auttamaan. Pylsy ja tilanteessa rauhallisesti toiminut mies olivat yhdessä onnistuneet auttamaan äidin ja lapsen laiturin tikkaille.

Pylsyn mukaan koko tilanne oli ohi nopeasti.

Vesi oli syvää

Pylsy miettii, miten rantavahtien huomion saisi kiinnitettyä nopeammin. Hänen mukaansa sivulliset olivat yrittäneet huutaa heille tilanteen aikana.

– Totta kai toivon, että lapset saisivat olla turvassa rannalla. Toivoisin, että rantapelastajat suhtautuisivat omaan toimintaansa vakavasti. En tiedä, miten heidän huomionsa saisi kiinnittymään nopeammin.

Pylsy kertoo olleensa jälkikäteen epävarma, että toimiko hän tilanteessa oikein. Hänen kertomansa mukaan laiturin päässä oli niin syvää, että laiturilta pystyi hyppäämään veteen.

Hän harmittelee sitä, etteivät rantavahdit tulleet kiittämään.

– Ainoa, joka sanoi kiitos, oli tämä äiti.

Päivä oli lämmin ja ranta oli ollut ihan täynnä väkeä. Pylsy ihmettelee silti vahtien toimintaa.

– Sivulliset olivat huitoneet ja huutaneet rantavahdeille. Yksi heistä tuli lopulta paikalle.

Rantavahdit valvovat koko rantaa ja pitävät järjestystä yllä

Espoon kaupungin ulkoliikuntapäällikkö Tapio Taskinen kertoo, että hän sai tapauksesta tiedon heti sunnuntaina. Asia käsiteltiin paikalla olleiden rantavahtien ja esimiehen kanssa.

Vastaavista tilanteista tehdään aina ilmoitukset vaadittaville viranomaisille ja Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle, jotta valitettavat tilanteet voidaan käsitellä kunnolla ja niistä saadaan tilastomerkinnät.

Taskinen peräänkuuluttaa sitä, että täpötäydellä rannalla rantavalvojat eivät pysty valvomaan jokaista rannalla kävijää henkilökohtaisesti. Lapsista huolehtiminen on aina vanhemman vastuulla.

– Rantavalvojat tekevät ennen kaikkea ennaltaehkäisevää työtä ja pitävät järjestystä yllä.

”Poikaporukka leikki hukkumisleikkejä ja huuteli valvojaa apuun”

Kyseissä tilanteessa äiti ja lapsi onneksi pelastuivat sivullisten toimesta. Myös Taskinen kiittelee sivullisten ripeää toimintaa.

– Niin sen pitääkin mennä, että lähinnä olevat ihmiset auttavat, jos hätä tulee. Auttaminen on meidän jokaisen velvollisuus.

Taskisen mukaan rantavahdit olivat käyneet tilanteen jälkeen tarkistamassa henkilöiltä, että kaikki on hyvin.

– Vahdeilla oli täysin työntäyteinen päivä täydellä rannalla. Tämän lisäksi joku poikaporukka oli leikkinyt hukkumisleikkejä ja huudellut koko päivän valvojaa apuun. Loppuillasta siellä oli ollut joku oikeasti pulassa. Tämmöiset leikit ovat vaarallisia.

Rantavahdit eivät ole lastenvahteja

Taskinen korostaa edelleen vanhempien vastuuta. Valvojilla on kiikarit ja he tarkkailevat tilannetta, mutta täydellä rannalla tilanteet tulevat eteen hyvin nopeasti.

– Vaikka siellä olisi 10 valvojaa, näiltä tilanteilta ei silti pystyttäisi kokonaan välttymään. Onneksi nyt ei käynyt pahemmin.

Lapset työllistävät valvojia eniten ja heidän tehtäviinsä kuuluu valvoa, että lapsilla on asianmukaiset varusteet, ja että he eivät pääsisi liian syvälle veteen.

Valvojien tehtäviin kuuluu kuitenkin huolehtia myös aikuisista ja valvoa koko rannan yleistä turvallisuutta.

– Monet olettavat, että rantavahdit ovat lastenvahteja. Ensisijaisesti vanhempien tulisi pitää huoli lapsistaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja