Urheilupomon ero ei ratkaise HIFK:n ongelmia – Petteri Sihvoselta painava huomautus: "Toinen pää palaa vielä"

Liigaviikko: HIFK-mahalaskussa koko kauden mittainen varjo – "Tuo on kyllä hyvä havainto" 5:22
Liigaviikko: HIFK-mahalaskussa koko kauden mittainen varjo – "Tuo on kyllä hyvä havainto"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kokee, ettei Tobias Salmelaisen eroaminen HIFK:n urheilujohtajan pestistä ratkaise helsinkiläisjätin kaikkia ongelmia.

HIFK tiedotti torstaina, että urheilujohtajana seitsemän vuoden ajan toiminut Salmelainen jättää tehtävänsä. HIFK:n kausi päättyi jo puolivälierissä, kun se hävisi Pelicansille otteluvoitoin 3-4.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mielestä Salmelaisen ero on askel oikeaan suuntaan, mutta tekemistä HIFK:n toimistolla ja hallituksessa riittää yhä.

– Se oli HIFK:n kannalta hyvä asia, koska Tobias Salmelainen ei ole kuuteen ja puoleen vuoteen ollut tehtävän vaatimalla tasolla. Sitä voi mitata menestyksen puutteena, mutta vähän myös tietynlaisena jäsentymättömänä vähän kuin vanhahtavana seuraidentiteettinä, kun joukkueen ja pelin kautta peilaa, Sihvonen pohtii MTV Urheilulle.

– Ei kerta kaikkiaan ole muodostunut kilpailukykyiseksi se pelaajisto, valmentajisto ja sitä mukaa koko seura. Ei siihen tullut mitään uutta otetta näiden kuuden vuoden aikana. Lähinnä jää mieleen valtava joukko ansiokkaita selityksiä, Sihvonen jatkaa.

Sihvosen mielestä Salmelainen on vain yksi osa HIFK:n ongelmaa. Syyttävä sormi osoittaa kuitenkin ennemmin hallituksen kuin nyt väistyvän urheilujohtajan suuntaan.

– Se, minkä näen koko seuran läpäisevänä ongelmana, on se jonkinlainen HIFK:laisuus, lähes veressä kulkeva HIFK:laisuus läpäisee sen seuran. Se on suurempi arvo kuin menestys.

HIFK on nojannut pitkään HIFK-taustaa omaaviin ratkaisuihin seuran johtopesteissä. Tobias Salmelainen omasi HIFK-taustan ja seuralegenda Ville Peltonen on luotsannut punapaitoja jo kolmen kauden ajan.

Sihvonen korostaa, ettei menestysreseptiin tarvita paikalliskulttuurin tuntemista tai historiaa kyseisestä seurasta.

– Edes Kärppissä eivät vanhat Kärpät-ihmiset miehitä ja naisita sitä seuraa. Ei Tapparassa. Siellä on nyt urheilujohtajana Antti Tuomenoksa, jonka juuret ovat Lappeenrannan suunnalla. Ei siinä mitään mustaa makkaraa tarvitse osata syötä, Sihvonen korostaa.

Vaikka Salmelainen astuikin nyt syrjään, näkyy hänen kädenjälkensä HIFK:ssa ainakin vielä tulevalla kaudella.

– Se, mikä tässä on äärimmäisen hankalaa, on se, että Salmelainen jättää luonnollisesti laahuksen sinne. Lähitulevaisuus mennään ikään kuin Salmelaisen komennossa, kun on Ville Peltonen päävalmentajana ja uutta joukkuetta on jo kasattu. Miten tuosta saadaan uusi vaihde silmään? Se ei näytä sille tällä hetkellä.

Salmelainen ja Peltonen ovat saaneet viime kuukausina runsaasti kritiikkiä osakseen HIFK:n kehnoista peliesityksistä. Tässä kohtaa näyttää kuitenkin siltä, että vain urheilujohtaja väistyy pestistään.

Sihvosen mukaan HIFK:lla olisi ollut nyt täyssiivouksen paikka.

– Jos kunnon perkaus olisi päätetty tehdä, niin kyllä päävalmentaja pitäisi myös laittaa taipaleelle. Mutta en usko siihen. Jää nähtäväksi, kaivetaanko Salmelaisen seuraajaksi joku samanlainen kaveri, jolla on HIFK-tausta. Paritalon tulipalosta on sammutettu toinen, toinen pää palaa vielä, Sihvonen sanoo.

Salmelainen ja HIFK kertoivat, että Salmelainen jättää urheilujohtajan pestin omasta tahdostaan. Sihvosen sisäpiirilähteet antoivat kuitenkin jo ennen irtisanoutumispäätöstä ymmärtää, että merkittäviä ratkaisuja olisi tulossa.

Se, että päätös Salmelaisen pestin päättymisestä oli lopulta hänen omansa, nostaa kuitenkin kysymyksiä ilmaan.

– Sekin haiskahtaa minun kokeneeseen nenääni. Kun kerran Salmelainen omasta mielestäänkin on tehnyt niin hyvää työtä, niin eihän se ole tolkullista, että silloin erotaan. Pikemminkin uskon, että hänelle on vihjattu, että näin kannattaa tehdä, ettet saa potkuja. Sitten on ihan mullin mallin kaikki, jos tämä ei ollutkaan hallituksen toive. Silloin se on vielä sekavampi tilanne. HIFK:n kannalta ajateltuna tämän täytyy olla hallituksen toive. 

– Toki onhan se mahdollista, että Salmelainen erosi, mutta ei hän ainakaan julkisuuteen kertonut tarkkoja syitä miksi. En minä ainakaan ole nähnyt, että hän sanoisi, että kannan vastuun tästä heikosta menestyksestä erollani. Unelmapestistään nuori mies lähtee pois, kun vielä kuukausi sitten minun haastattelussani oli virtaa ja intoa täynnä. Hän keräsi joukkueen, joka oli sinänsä kovempi ja kilpailukykyisempi, mitä tulos. Nyt Salmelainen kantaa yksin vastuun, mutta hänen palkkaama päävalmentaja ei kanna sitä vastuuta, Sihvonen sanoo viitaten päävalmentaja Peltoseen.

HIFK kertoi torstaisessa tiedotteessaan aloittavansa uuden urheilujohtajan rekrytointiprosessin välittömästi.

Sihvosen mielestä HIFK:n on korkea aika katsoa oman talon ulkopuolelle ja haalia riveihin kovan luokan tekijä.

– Ehdottomasti sen täytyy olla nyt ulkopuolelta. Pitäisi olla kokenut ja jo meriittejä urheilujohtajuudesta. Ellei haluta seuraavaa seitsemää vuotta jotain siihen harjoittelemaan. Heitän vähän kieli poskessa, että yrittäkää Jarmo Kekäläistä siihen. Siinä olisi mitat täyttävä mies, Sihvonen heittää.

– Nyt on se kova näytönpaikka, että kuka siihen tilalle tulee. Jatketaanko HIFK:lle naureskelua täältä sivusta vai todentaako, että oho, nythän siellä ollaankin tosissaan.

Lue myös: