"Erityisen vahingollinen kartelli" – SM-liigaseurat toimineet lainvastaisesti, herrasmiessopimus kiellettiin tuntuvalla uhkasakolla

2:59
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoi jo viime huhtikuussa MTV Urheilulle, että liigaseurojen keskinäinen sopimus on yksiselitteisesti kilpailulainsäädännön vastainen.

Pelaajayhdistys Suomen Jääkiekkoilijat ry on tyytyväinen KHL-seura Jokereita koskeneeseen SM-liigaseurojen herrasmiessopimuksen kaatumiseen, mutta olisi toivonut asialle pikaisempaa ratkaisua.

SM-liigaseuroilla on ollut sopimus, joka kieltää Jokereissa kautensa aloittaneiden pelaajien värväämisen ja harjoitusottelut helsinkiläisjoukkueen kanssa. Ilves joutui maksamaan 100 000 euron sakon vuonna 2017 palkattuaan Jokereissa pelanneen Michael Keräsen

Pelaajayhdistys taisteli tätä sopimusta vastaan ja teki siitä toimenpidepyynnön kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV) keväällä 2017.

KKV määräsi torstaisessa päätöksessään SM-liigan ja liigaseurat lopettamaan kyseisen menettelyn välittömästi, sillä "siinä on kyse tarkoitukseen perustuvasta, vakavasta kilpailunrajoituksesta eli erityisen vahingollisesta kartellista". 

– Lopettamismääräyksen tehosteeksi on asetettu uhkasakko, jonka suuruus on 75 000 euroa kutakin asianosaista kohden, KKV tiedottaa verkkosivuillaan

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela pitää päätöstä hyvin perusteltuna ja mieleisenä. 

– On kuitenkin todella harmillista, että asian käsittely on kestänyt kohtuuttoman kauan, yli 2,5 vuotta. Moni ammattijääkiekkoilija olisi voinut päätyä toisenlaisiin ratkaisuihin, mikäli liigaseuroilla ei olisi ollut kyseessä olevaa keskinäistä sopimusta, Saarela kommentoi Pelaajayhdistyksen tiedotteessa

Pelaajayhdistys käytti tapauksessa kilpailuoikeudellisena asiantuntijana Matti Huhtamäkeä

– SM-liigan ja liigaseurojen menettelyä voi vain ihmetellä varsinkin, kun huomioidaan, että KKV:n päätöksessä todetulla tavalla näiden yhtiöiden edustajat ovat olleet tietoisia toimintansa lainvastaisuudesta. Tämä osoittaa suoranaista välinpitämättömyyttä vallitsevaa lainsäädäntöä kohtaan ja siitä on SM-liigan suunnalla päästävä eroon, Huhtamäki sanoo. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja