Venäläinen jääkiekkoilija Aleksei Tsherepanov sai lokakuussa kesken sarjaottelun sydänkohtauksen ja kuoli. Yllättävä sairaskohtaus tappoi 19-vuotiaan Tsherepanovin. Tämäntyyppiset yllätykset halutaan tulevaisuudessa minimoida. Siksi nuorille urheilijoille tehtäviä terveystarkastuksia suositellaan lisättäväksi.
- Tarkastusten päätavoitteena on löytää mahdolliset synnynnäiset, piilevät sydäntaudit, jotka voivat altistaa äkkikuolemalle kovassa fyysisessä rasituksessa, aihetta tutkinut Turun yliopiston Paavo Nurmi -keskuksen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Miika Hernelahti sanoo.
Tarkastuksissa pyritään saamaan selville urheilijalla mahdollisesti esiintyneitä näihin sairauksiin viittaavia oireita. Myös tautien mahdollinen periytyminen pyritään kartoittamaan eli onko lähisukulaisilla perinnöllisiä sydäntauteja ja onko suvussa tapahtunut ennen keski-ikää perinnöllisestä sydäntaudista mahdollisesti johtuneita äkkikuolemia.
- Tavoitteena on vähentää entisestään nuorten urheilijoiden äkkikuolemia. Tulee kuitenkin muistaa, että ne ovat onneksi nytkin hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy vuodessa noin yksi sataatuhatta nuorta urheilijaa kohti.
Terveystutkimuksen avulla voidaan myös vaikuttaa vammojen ennaltaehkäisyyn. Urheilijaa voidaan ohjata hänen kehitystasoonsa ja harjoitustaustaansa nähden sopivaan harjoitteluun.
- Lisäksi terveystarkastus on hyvä tilaisuus varmistaa, että urheilija tuntee antidopingsäännöstön sekä tietää infektion aikana urheilemisen haitallisuuden.
Kestävyyslajien urheilijoille
Terveystarkastusta suositellaan sydän- ja verenkiertoelimistöä kuormittavien lajien eli mm. kestävyys- ja palloilulajien huippu-urheilijoille, joita ovat Kansainvälisen olympiakomitean määritelmän mukaan yli 10 tuntia viikossa harjoittelevat urheilijat.
- Tämä rajaus on tässä vaiheessa tehty lähinnä resurssien takia.
Muun muassa Jääkiekkoliitto suosittelee yli 14-vuotiaille juniorijääkiekkoilijoille terveystarkastusta, jossa pääpaino on vammojen ennaltaehkäisyssä, mutta sisältää myös sydäntarkastuksen.
Tarkastusten tavoitteet ovat samankaltaisia lajista riippumatta.
- Sydän- ja verenkiertoa vain vähän kuormittavissa lajeissa (esim. ammunta) tarkastuksia ei ole tarvetta tehdä.
Italiassa urheilijoiden terveystarkastukset ovat olleet pakollisia yli 20 vuotta.
- Italian järjestelmän kokemukset viittaavat siihen, että tämänkaltaisilla tarkastuksilla voidaan selvästi vielä entisestään vähentää nuorten urheilijoiden äkkikuolemia. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kokonaan niitä ei saada minkäänlaisilla tarkastuksilla estettyä, koska kaikkia äkkikuolemalle altistavia sairauksia ei voida tutkimuksin löytää, Hernelahti sanoo.
Tarkastuksissa voi myös löytyä "vääriä" positiivisia.
- Eli katsotaan urheilijalla olevan suurentunut riski äkkikuolemaan, vaikka näin ei todellisuudessa olisikaan. Italiassa kielletään joka vuosi noin kahdelta prosentilta tarkastetuista kilpaurheilu. Tämä tuntuu hyvin suurelta luvulta suhteessa äkkikuolemariskiin, ja on tarkastusten suurin haaste.
-Kaikkein tärkeintä on kuitenkin painottaa sitä, että urheilu ja liikunta ei ole vaarallista. Urheilun ja liikunnan hyödyt ovat paljon riskejä suuremmat, Hernelahti sanoo.
(MTV3-STT)