Uponneen Estonian uudet tutkimukset käynnistyvät tänään – MTV Uutiset tutkimusryhmän matkassa

Matkustajalautta Estonian uppoamisen tutkinta käynnistyy jälleen tänään 2:10

Matkustajalautta Estonian uppoamisen tutkinta käynnistyy jälleen tänään. MTV Uutiset on matkassa, kun Viron johtama tutkimusryhmä lähtee matkaamaan kohti onnettomuuspaikkaa.

Ryhmällä on käytössään erikoislaitteistoa, jolla on muun muassa tarkoitus tutkia laivan kyljestä löytynyttä yli neljämetristä reikää sekä meren pohjaa hylyn ympäriltä.

Kyljessä olevasta reiästä ei ole vuonna 1997 valmistuneessa raportissa mitään mainintaa, mutta se paljastui Estonian uppoamisesta tehdyssä dokumentissa.

Ruotsin ja Suomen asettaman kansainvälisen tutkimuskomission loppuraportti julkaistiin yli kolme vuotta onnettomuuden jälkeen. Sen tuloksia on viime vuosina kyseenalaistettu.

Viro halusi viime vuonna, että jatkotutkimuksiin ryhdytään pikaisesti. Se haluaa niistä  itsenäiset, läpinäkyvät ja uskottavat.

– Saimme viime vuonna uusia tietoja ja niihin perustuen olemme päättäneet tehdä alustavan arvioinnin , jotta ymmärtäisimme mikä oli syynä aluksen kyljestä löytyneeseen aukkoon ja muihin vaurioihin, sanoo Viron turvallisuustutkintakeskuksen johtaja Rene Arikas.

Varsinainen tutkimus on suunniteltu tehtäväksi ensi vuonna, kun alustavat tutkimukset ovat valmistuneet. Käytössä on nyt erikoislaitteistoa. Sukeltajia ei käytetä.

– Laiteet ovat niin edistykselllisiä , että ne antavat itse asiassa paljon kehittynemmän kuvan ja informaatiota  turvallisesti ja optimaalisella tavalla aikaisempaan verrattuna

Lähipäivinä on tarkoitus tehdä 7 erilaista pelastusharjoitusta ja niillä on tarkoitus selvittää, kuinka paljon eteenpäin on menty niistä ajoista, kun tämä karmea Estonia-onnettomuus tapahtui. 

MTV Uutiset on tutkimusryhmän matkassa ja uutisoi aiheesta paikan päältä perjantain aikana.

Lue myös:

    Uusimmat