UPM:n Pesonen: Lakon menetykset kuitataan moninkertaisesti seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä

Metsäyhtiö UPM:n alkuvuoden tulos ylsi lähes viime vuoden tasolle 0:47
Metsäyhtiö UPM:n alkuvuoden tulos ylsi lähes viime vuoden tasolle

Yhtiön tuloksesta jäi puuttumaan lakon vuoksi 180–220 miljoonaa euroa.

Metsäyhtiö UPM:n tuloksesta jäi puuttumaan 180–220 miljoonaa euroa Paperiliiton yli kolme ja puoli kuukautta kestäneen lakon vuoksi, mutta toimitusjohtaja Jussi Pesonen ei voisi olla iloisempi lakon lopettaneista työehtosopimuksista.

– Lakon aiheuttamat menetykset kuitataan moninkertaisesti seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä, Pesonen korostaa.

Hänen mukaansa Paperiliiton kanssa tehdyt viisi toimialakohtaista sopimusta ja jo viime vuoden puolella ilman lakkoja tehdyt kaksi mekaanisen metsäteollisuuden sopimusta tulevat tuottamaan tulosta hyvien katteiden muodossa.

Pesonen kertoi tiistaina osavuosikatsauksen julkistuksen jälkeen, että esimerkiksi vaneriteollisuudessa toimialakohtaisen työehtosopimuksen vaikutukset näkyivät ennätystuloksena vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Hän arvioi, että uudet sopimukset lisäävät joustavuutta tehtailla ja avaavat uusia investointimahdollisuuksia. Hän kuvaa uusien työehtosopimusten vaikutuksia suuriksi.

Pesonen vertaa uusien työehtosopimusten aiheuttamaa murrosta Voikkaan paperitehtaan sulkemiseen vuonna 2006. Hänen mukaansa UPM sai tuolloin paljon arvostelua osakseen, ja lakon vuoksi "nyt on ollut sama kaiku askelten".

Pesonen huomauttaa, että Voikkaalta alkoi kuitenkin UPM:n tuloskehityksen vahvistuminen. Useita paperitehtaita on mennyt kiinni painopaperien kysynnän laskiessa. Hän muistuttaa, että UPM on pitänyt huolta paperintuotannosta tästä huolimatta.

– Meidän täytyy huolehtia laskevan liiketoiminnan kannattavuudesta, Pesonen sanoo.

UPM:n kilpailijoista Metsä Group on irtautunut paperista kokonaan ja Stora Enso on irtautumassa viimeisistä paperitehtaistaan. Metsä Group ja Stora Enso suuntautuvat kartonkiin, joka ei kuulu UPM:n tuotevalikoimaan.

Vertailukelpoinen liiketulos pysyi liki ennallaan

UPM:n tulos ei notkahtanut edes lakkojen vuoksi tammi-maaliskuussa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 277 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 279 miljoonaa euroa. Liikevaihto paisui 2,5 miljardiin euroon 2,2 miljardista eurosta.

Liikevoiton ja liikevaihdon kehitys kuvaa sitä, että UPM pystyi korvaamaan lakkomenetyksiä ulkomailla sijaitsevilla tehtaillaan. Pesosen mukaan UPM ei kokenut lakon vuoksi asiakasmenetyksiä, toimitusmenetyksiä kylläkin.

Liiketoiminnan rahavirta kuivui kuitenkin ainoastaan 12 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 217 miljoonasta eurosta. Liiketoiminnan rahavirta on yksi kannattavuuden mittareista.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikon Antti Viljakaisen mukaan vuoden ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoisen liikevoiton kohdalla UPM onnistui ylittämään markkinaodotukset noin 15–20 prosentilla.

– Ilman lakkoa UPM olisi tehnyt aivan erinomaisen tuloksen, Viljakainen sanoi STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat