Upinniemen varuskunnassa pestiin kaivoa vanhentunein suojavälinein – pesijä meni elottomaksi maan alla

Upinniemen varuskunnassa kaivoa pessyt työntekijä menetti tajuntansa ja meni elottomaksi epäasianmukaisten työvälineiden vuoksi. Kaksi vastuuhenkilöä ja miehen työnantaja tuomittiin sakkoihin. 

Onnettomuus tapahtui Upinniemen varuskunta-alueella vuonna 2020. Paikalla oli tarkoitus pestä betoninen, noin viisi metriä pitkä kokoojakaivo. 

Työntekijä oli sisällä kaivossa pesemässä sitä, kun menetti tajuntansa. Kaivoja pestiin niiden pinnoittamista varten. 

Mies muistaa yrittäneensä ulos, mutta sitten filmi katkesi

Mies kertoi oikeudessa, että häntä oli alkanut huimata ja hänen maskinsa oli huurtunut. Hän oli yrittänyt päästä pois kaivosta, mutta siinä vaiheessa häneltä katkeavat muistikuvat. Seuraavaksi hän muistaa jonkun vetämässä häntä ylös kaivosta.

Miehen työnjohtaja kertoo huomanneensa, että kaivossa pesua tehnyt työntekijä ei enää vastannut letkun nykäisyihin. Hän kertoo syöksyneenä kaivoon ja huomanneensa työntekijän katsovan maskista suoraan eteenpäin reagoimatta mihinkään. Kun työnjohtaja huomasi henkeä ahdistaneen, hän oli juossut takaisin ylös ja huutanut paikalle apua. Hän oli sen jälkeen palannut kaivoon ja saanut uhrin kaivon kannen alapuolelle. 

Lopulta mies saatiin ylös muun muassa merivartiostolaisten avustuksella. Miehen syke saatiin elvyttämällä palautettua.

Asian selvitystöissä paljastui, että käytetyn hengityssuojaimen ilmansuodatin oli mennyt vanhaksi noin vuotta aiemmin, eikä suojainta olisi edes tullut käyttää ahtaissa tiloissa, joissa voi esiintyä happivajausta tai raskaita hapen syrjäyttäviä aineita. Juuri tällaiset olosuhteet olivat puhdistetussa mainitussa kokoojakaivossa.

Toimitusjohtaja ja työnjohtaja sakkoihin

Oikeudessa puitiin sitä, kenen vastuulla oli työvälineiden ja -menetelmien turvallisuuden varmistaminen sekä muut vastuusuhteet. Kyseessä oli pienehkö yhtiö.

Oikeus katsoi yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen huolimattomuuttaan laiminlyöneen esimerkiksi sen, että työntekijöille hankittaisiin vaatimukset täyttävät suojaimet ja niiden toimintakunto varmistetaan huoltojen ja korjausten avulla. Niin ikään oikeus katsoi, että yhtiön työnjohtaja oli laiminlyönyt työympäristön ja työtapojen turvallisuuden jatkuvan tarkkailun. Erityisesti hänen olisi pitänyt huolehtia siitä, että kaivon happipitoisuus ja puhtaus on varmistettu ennen töitä mittaamalla. Oikeus katsoi miehen toimineen huolimattomasti.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön vuonna 1986 syntyneen työnjohtajan ja vuonna 1982 syntyneen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 15 ja 30 päiväsakon rangaistuksiin. Tämä tarkoitti näille 330 ja 930 euron seuraamusta.

Yritys määrättiin lisäksi maksamaan työturvallisuusrikoksesta 5000 euron yhteisösakko.

Lue myös:

    Uusimmat