Kaivinkoneen kauha murskasi työmiehen rintakehän – syytetty vetosi elvytykseen

Heinäkuussa 2021 Eurajoella sattui kohtalokas onnettomuus, kun kaivinkoneen kauha murskasi miehen rintakehän.

Kaivinkonetta käytellyt mies ei ollut ei ollut huomannut pitkäaikaista työpariaan ja osunut tätä koneen kauhalla. 

Kauhan osuma aiheutti rintakehän murskavamman, johon liittyi lukuisia luunmurtumia ja sisäisiä pehmytkudosvaurioita, mukaan lukien sydämen ruhje. Uhri ei pystynyt hengittämään ja hänen rintaonteloonsa vuoti verta. Oli myös mahdollista, että sydämen ruhje aiheutti sydämenpysähdyksen.

Uhri kuoli onnettomuuspaikalle elvytysyrityksistä huolimatta.

Syytetty kiisti ja epäili elvytyksen aiheuttaneen vammat

Kaivinkonetta käyttänyt mies kiisti yleensäkään osuneensa uhriin kaivinkoneen kauhalla, koska ei pitänyt sitä uhrin etäisyyden puolesta mahdollisena. Hän epäili rintakehän murskavamman voineen syntyä, kun kolme henkilöä elvytti uhria.

Oikeudessa katsottiin kuitenkin kuolemansyynlausunnon mukaisesti, että kyse oli yksittäisestä, hyvin suurienergisestä vammasta. Oikeudessa todistajana kuultu lääkäri muun muassa kertoi, että vaikka paineluelvytyksessä voi syntyä murtumia rintalastaan tai kylkiluihin, ei esimerkiksi solisluu voi paineluelvytyksessä murtua. 

Myöskään uhrin laajat sisäelimiin ulottuvat vammat eivät voi olla paineluelvytyksen seurausta.

Onnettomuuspaikalla ei ollut muita laitteita tai koneita, jotka olisivat selittäneet uhrin vammat. Oikeus ilmaisi, ettei sillä ole syytä epäillä miehen kertomusta siitä, ettei ole havainnut kauhan osuvan uhriin. Silti tapahtuneelle ei löytynyt muuta selitystä.

– [Uhrilla] havaitut ulkoiset vammat vastaavat muodoltaan kaivinkoneen kauhan reunaa, jos rintakehä kumartuu hieman ja vasen käsi nostetaan ylös eteen, kuten päätä suojatessa. Lausunnon antaja on tapahtumapaikkatietojen sekä havaintojensa perusteella pitänyt erittäin todennäköisenä, että [uhrilla] todettu vamma on syntynyt kaivinkoneen kauhan osumisesta [uhrin] vasempaan kylkeen, oikeuden tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kuolemantuottamuksesta 60 päiväsakon rangaistukseen, joka tarkoitti hänen tuloillaan 720 euron seuraamusta.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus ei myöntänyt lupaa jatkokäsittelylle, joten käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin –  työnjohtajalle 7000 euron sakot 0:33
Katso myös: Sodankyläläinen Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin vain 21-vuotiaana, kun kivi putosi hänen päähänsä ja selkäänsä maanalaisen kaivoksen tunnelissa  –  työnjohtajalle 7000 euron sakot.

 

Lue myös:

    Uusimmat