Upin neuvottelukunnan Huovinen: Venäjä-raportista viestimisessä ei huomautettavaa

Ulkopoliittisen instituutin Upin neuvottelukunnalla ei ole huomautettavaa Venäjä-raportista viestimisessä, kertoi neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) STT:lle tiistaina.

Neuvottelukunta puhui tiistain kokouksessaan Venäjä-raportin tekoprosessista ja siitä, miten neuvottelukunta saa tietoa Upin toiminnasta ja raporteista. Susanna Huovisen mukaan yleinen mielipide oli, ettei muutoksiin ole tarvetta. 

Neuvottelukunnassa on ollut erilaisia käsityksiä siitä, pitäisikö sen tietää etukäteen yksittäisten raporttien tai tutkimusten julkaisuista. Neuvottelukunnassa ei tiedetty Venäjä-raportin tarkkaa ilmestymispäivää.

Huovinen halusi viedä Venäjä-raportin kokouksen asialistalle, koska hän oli saanut viestejä, että valtioneuvoston kanslian tilaama raportti tuli joillekin jäsenille yllätyksenä.

– Piti käydä keskustelu, onko prosesseissa parannettavaa, Huovinen sanoi.

Neuvottelukunta oli lopulta yksimielinen siitä, että kaikki meni niin kuin pitikin. Huovinen korosti, ettei kokouksessa puitu selvityksen sisältöä, vaan itse prosessia. Neuvottelukunta korostaa, että Upilla pitää olla itsenäinen asema tutkimustyössä.

– Meidän mandaattiimme ei kuulu tutkimuksen käsitteleminen.

UPI:n Venäjä-raportti nostatti arvostelumyrskyn 2:16

Poliitikot kriittisinä

Kokouksessa keskusteltiin myös siitä, miten Upin julkisuuskuvaa riippumattomana tutkimuslaitoksena voitaisiin parantaa. Jäsenistöön kuuluva SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila sanoi, että koska instituutti on muodollisesti eduskunnan alaisuudessa, voi syntyä helposti vaikutelma, että sieltä käsin ohjataan tutkimusta.

– Sitähän me emme kukaan halua.

Venäjä-raportin mukaan Suomi tarvitsee lisää yhteistyötä läntisten kumppaneiden kanssa ja oman yhteiskunnan vahvistamista, kun varaudutaan Venäjän muodostamiin riskeihin. Monet poliitikot ovat kritisoineet selvityksen johtopäätöksiä.

Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kirjoitti blogissaan äskettäin, että vaikka raportissa ei suoraan sanota, että Suomen tulisi liittyä Natoon, se käy riittävän selväksi. Tuomioja on myös Upin neuvottelukunnan jäsen. Hän ei vastannut tiistaina STT:n yhteydenottopyyntöön.  

Lue myös:

    Uusimmat