Mainos

Upi:n raportti herätti kiivaan keskustelun – Tiilikainen: Venäjän arvostelu vieläkin arka asia Suomessa

2:16

Ulkopoliittisen instituutin Upi:n johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Venäjän avoin arvostelu on Suomessa yhä arka asia.

Upi:n pari viikkoa sitten julkaistu Venäjä-raportti on herättänyt kovaakin arvostelua. SDP:stä esimerkiksi Antti Rinne on moittinut raporttia Venäjällä pelottelusta ja keskustan Sirkka-Liisa Anttila on sanonut karrikoiden Upi:a Naton haarakonttoriksi.

– Olen ollut huomaavinani, että aina kun Venäjään liittyviä tutkimuksia julkaistaan, niin aina se johtaa vilkkaaseen keskusteluun siitä, mitä saa sanoa ääneen, ja mitä ei saa sanoa ääneen. Kyllä tämä vielä vaikea on suomalaisessa keskustelussa hyväksyä, ainakin on varauksellisuutta siitä, voidaanko Venäjää koskevia kriittisiä havaintoja lausua ääneen, sanoo Tiilikainen MTV Uutisille.

Upin toimintaa seuraa neuvottelukunta, joka koostuu muun muassa kansanedustajista. Neuvottelukunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen vie Venäjä-raportin neuvottelukunnan käsiteltäväksi, mikä on herättänyt huolta jopa Upi:n tutkimustoimintaan puuttumisesta.

Kokoomusta neuvottelukunnassa edustava kansanedustaja Pertti Salolainen katsoo, että Upi:n arvostelu on ollut rankimmillaan jopa törkeää. Salolainen pitää hyvänä, että neuvottelukunnassa keskustellaan raportista.

– Neuvottelukunta on nimenomaan olemassa sitä varten että käydään läpi Upi:n tutkimuksia. Minulle sopii hyvin että käydään sitä keskustelua, mutta jos halutaan ryhtyä rajoittamaan tutkijoiden vapautta, niin siinä minä en ole mukana, sanoo Salolainen.

Huovinen: Tutkimustoimintaan ei puututa

Asian neuvottelukuntaan vievä Huovinen vakuuttaa, että tutkimustoimintaan ei ole tarkoitus puuttua, eikä siihen olisi edes valtuuksia.

– Minusta olisi aika erikoista, että kun koko Suomi keskustelee tästä raportista, niin neuvottelukunnan suunniteltuna kokousaikana ei tätä asiaa käytäisi millään tavalla läpi. Tavoitteena on käydä tämä prosessi läpi. Meillähän ei ole mandaattia eikä ole tarkoituskaan tutkimustoimintaan puuttua millään tavalla, sanoo Huovinen.

Huovinen sanoo, että hänen mielestään keskustelua Venäjästä ei pidä jarrutella.

Upi:n neuvottelukunta kokoontuu huomenna iltapäivällä. Huovinen haluaisi, että erityistä kiinnostusta herättävien raporttien julkaisusta olisi neuvottelukunnalla tieto hyvissä ajoin etukäteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.