Mainos

Upin Aaltola: USA:n presidenttikisassa jatkavat todennäköisesti Trump ja Clinton

2:02

Yhdysvaltojen esivaalitulokset osoittivat suomalaistutkijan mukaan odotutetusti republikaaniehdokas Donald Trumpin ja demokraattiehdokas Hillary Clintonin vahvat asemat presidenttikilpailussa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että presidenttikisa käydään entistä todennäköisemmin Donald Trumpin ja Hillary Clintonin välillä.

Yllätyksiä voi kuitenkin tapahtua vielä republikaanien riveissä, kun puolueen ehdokas Jeb Bush vetäytyi presidenttikisasta. Trumpin keskeiset haastajat republikaaneista ovat olleet Ted Cruz ja Marco Rubio.  

– Bushin äänet jakautuvat jatkossa Trumpin haastajien hyväksi, Aaltola sanoo.  

Demokraateissa tilanne on jo selvempi, kun Clinton sai kipeästi kaipaamansa voiton Nevadassa. Clintonin kilpailija Bernie Sanders voitti aiemmin tässä kuussa New Hampshiressa, mutta Aaltolan arvion mukaan maaliskuun niin sanottuna supertiistaina Clinton on vahvoilla. Esivaalit järjestetään tuolloin useassa osavaltiossa.  

– Sanders on edelleen mukana kisassa. Supertiistai on hänen kannaltaan kuitenkin hankala, sillä mukana on vähemmistöjä edustavia osavaltioita. Clinton on vahvoilla näillä alueilla. Sandersin kiri on valkoisen keskiluokkaisen liberaaliälymystön varassa, Aaltola arvioi.  

Trump johti mielipidekyselyissä Etelä-Carolinassa jo etukäteen. Myös Clinton oli ennakkosuosikki.  

– Asiat muuttuvat tästä eteenpäin vielä yllätyksettömämmiksi, sillä mitä pidemmälle mennään, sitä odotuksien mukaisemmiksi tulokset tulevat, Aaltola sanoo.  

Trump voitti republikaanien esivaalin Etelä-Carolinan osavaltiossa ja Clinton demokraattien vaalikokoukset Nevadassa viime yönä Suomen aikaa. Trump sai vajaat 33 % puolueensa äänistä. Cruz ja Rubio saivat molemmat reilut 22 % äänistä. Clinton puolestaan vei vajaat 53 % puolueidensa äänistä ja Sanders runsaat 47 %.  

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.