Mainos

Unohda kammottavat juhlamokat

Sulava jutustelu ja cocktail-palojen napostelu yhtä aikaa on monen juhlijan unelma.

Pieni jännitys ja takeltelu kymmenien tuntemattomien juhlavieraiden keskellä tulee ymmärretyksi. Kömpelyys ei ole maailman pahin moka, mutta kiusallisilta tuntuvista tilanteista voi napata yliotteen.

Opi sutjakkakätiseksi

Drinkkilasi kädessä ja käsilaukku kainalossa uusien ihmisten kättely, ruokapalojen noukkiminen ja elegantti elehtiminen samanaikaisesti kuuluvat juhlakonkarien taitoihin. Kokematon kuvittelisi, että toiminta vaatii mustekalan raajat, mutta kahdella kädellä selviää tilanteesta mainiosti.

Kättelyt ja syöminen hoituvat näppärästi oikealla kädellä. Pitele drinkkilasia vasemmassa kädessä ja kiedo servietti lasin ympärille.

Käsi pysyy kuivana ja noukittuasi pientä purtavaa parempiin suihin voit puhdistaa myös oikean käden lautasliinaan. Kiedo käsilaukku vasemmalle olkapäälle tai ota mukaasi juhliin höyhenenkevyt pussukka, joka kiikkuu lähes huomaamattomasti mukana vasemmassa käsivarressa tai ranteessa.

Helpoin tapa välttyä käsien täyttymiseltä on etsiä pöytä tai taso, jolle ylimääräiset kanniskeltavat voi laskea. Kaikissa juhlissa tai tilanteissa tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan välttämättä ole.

Liukuvaa ajatustenvaihtoa

Hiljaisten hetkien syntyminen luonnollisesti soljuvan keskustelun lomaan kammottaa. Töksähtelevä kanssakäyminen on tavanomainen ilmiö esimerkiksi suuren firman pippaloissa.

Voit miettiä sopivan keskustelun aloituksen jo valmiiksi. Ojenna kätesi, esittele itsesi ja kerro, miten tunnet juhlien isännän tai emännän. Juttutoveri todennäköisesti tekee saman perässä.

Seuraa ennen juhlia päivänpolttavia uutisaiheita ja ajankohtaisia tapahtumia. Niistä löytää puhuttavaa tilanteissa, joissa yhteisen jutunjuuren tavoittaminen tuntuu etukäteen epävarmalta.

Perheasiat pyörivät jokaisen ajatuksissa ja läheisistä rupattelu on monelle mielekästä. Tyypillistä sosiaalisen tilanteen avausrepliikkiä "miten voit?" voi laajentaa kysymällä, mitä juttukumppanin perheelle kuuluu.

Näin opit myös lisää uudesta henkilöstä ja teillä saattaa olla yhteisiä tuttujakin. Ruoasta puhuminen on myös helppo tapa aloittaa tutustuminen pöydän ääressä.

Napostelu on taktiikkalaji

Sotkuinen syöminen ja tukehtumisrefleksi eivät pääse yllättämään, kun valikoit makupalat oikein. Herkuttele mieluiten maistiaisilla, jotka pystyy pistämään suuhun kerralla. Vältät tahrat ja murut vaatteissa tai lattialla tyytymällä pienempiin suupaloihin.

Popsittavien rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota ennen käteen poimimista. Leivosten ja muiden herkkujen jämäkkä rakenne tai tukeva pohja pitävät syömingit kasassa nautiskelun aikana.

Suun polttaminen kesken mehukkaan jutun ei ole suotavaa. Tunnustele syötävää vaivihkaa kielellä ennen kuin ahmaiset sen kokonaan suuhusi.

Vinkit vartaan varalle

Käytä harkintaa tiettyjen ruokalajien kohdalla. Cocktail-tikut ja vartaat ovat hankalia tarjottavia suurissa pirskeissä, sillä ne päätyvät kaluttuina nopeasti lattialle. Isäntänä on hyvä ajatus laittaa tarjoilupöydälle tai -kärryyn astia, jonne käytetyt tikut voi hylätä.

Vaihtoehtoisesti vartaiden tarjoilijan jäljessä voi kulkea toinen henkilö, joka kerää jätteet. Jos tyhjille tikuille ei ole paikkaa, älä jätä niitä tarjoilupöydälle. Kääri varras mieluummin lautasliinaan ja heitä roskakoriin tai pistä jäänne käytettyyn juomalasiin. Sama käytäntö koskee oliivitikkuja.

Ahneen tahmea loppu

Herkullisten dippien kanssa noudatetaan varovaisuutta. Jos vasen kätesi on vapaa, suojaa se servietillä, jonka avulla kastat ja syöt ruokapalan ilman sotkua. Oikealla kädellä hoidat tilanteen kunnialla dippaamalla vain vähän ja olemalla nopealiikkeinen. Samaa herkkupalaa ei kuulu työntää kastikekulhoon kahdesti. Puraisun jälkeen ei siis enää dipata.

Voimakastuoksuiset ja hampaisiin takertuvat ruoat vaikuttavat epämiellyttävästi loppujuhlien juttutuokioihin. Pidättäydy muun muassa savustetusta lohesta, tahmaisista juustoista ja valkosipulidipistä. Kirsikkatomaateilla sisustat isäntäsi kodin matot mieleenpainuvasti, joten pysyttele purskahtelemattomissa purtavissa.

MTV3/realsimple.com

Kuvat: Colourbox, Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.