Unohda kahvi – oikeiden ruokien avulla pysyt pitkään energisenä

Päivän aikana tulee vastaan monia energiaa vaativia tilanteita. Vaikka olisit juonut lukuisia kuppeja kahvia, tulee hetkiä, kun olo on yksinkertaisesti vetämätön. Onkin tärkeää turvautua oikeanlaisiin energianlähteisiin eikä runsassokerisiin ja -kofeiniisiin juomiin.

Ruoka antaa energiaa, mutta tietyt ruoat ovat siinä erityisen hyviä. Proteiinipitoiset ruoat, kuten kaali, kaurahiutaleet ja pavut vapauttavat energiaa pitkin päivää. Niissä on myös paljon muita terveyshyötyjä.

Sen lisäksi, että syöt energiapitoisia ruokia, on myös muita tapoja saada energiatasot kohdilleen. Tiesitkö esimerkiksi, että veden puutteesta tulet helpommin uneliaaksi kuin ruoan puutteesta? Muista siis tyhjentää päivän aikana useita vesilasillisia.

Kreikkalainen jogurtti

Kreikkalaisessa jogurtissa on runsaasti proteiineja. Se sopii niin aamu- kuin välipalaksikin sekä smoothien joukkoon. Sen joukkoon kannattaa sekoittaa myös muita energiatasoja kohottavia herkkuja, kuten pähkinöitä ja siemeniä.

Kaurahiutaleet

Pikamyslin saat, kun sekoitat kaurahiutaleet jogurtin tai maidon sekä hedelmien kanssa. Smoothieisiin kaurahiutaleet sopivat myös energiaa antamaan.

Lehtikaali

Leikkaa ja puhdista lehtikaali valmiiksi ja laita pussillinen kaalia pakkaseen. Sieltä voit tarvittaessa ottaa kourallisen kaalia ja heittää sitä niin smoothieisiin, keittoihin kuin pataruokiinkin. Jäinen kaali hajoaa käsissäsi, joten sitä ei tarvitse enää silputa pienemmäksi. Lehtikaalissa ei ole juurikaan kilokaloreita, mutta runsaasti kuituja. Lisäksi lehtikaali sisältää rautaa, A- ja K-vitamiineja sekä antioksidantteja.

Siemenet

Monet tarttuvat pähkinöihin nopeaa energiapitoista välipalaa kaivatessaan, mutta siemenet ovat myös erittäin hyvä vaihtoehto. Ne ovat hyvin ravintorikkaita ja sisältävät proteiineja, terveellisiä rasvoja, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kokeile esimerkiksi auringonkukan-, kurpitsan-, hampun-, chia-, seesamin- tai pellavansiemeniä. Voit käyttää siemeniä leivonnassa, smoothieissa tai syödä isompia siemeniä sellaisenaan.

Banaanit

Jos proteiinipitoinen kreikkalainen jogurtti on välipalavalintasi ennen liikuntasuoritusta, voit treenin jälkeen puolestasi turvautua vaikkapa kaliumpitoiseen banaaniin. Banaanin tai kaksi voit nauttia hyvin myös ennen treeniä, sillä saat niistä energiaa ja lisäksi ne suojaavat lihaskrampeilta. Banaani sopii myös välipalaksi aterioiden välillä. Näin saat pidettyä verensokerin tasaisena.

Vesi

Ei kannata keskittyä etsimään vain energiapitoisia ruokia. Veden nesteyttävä vaikutus on yhtä tärkeä energiatasapainojen ylläpitäjä. Pienikin nestehukka saa olon tuntumaan uupuneelta.

Katso, miten valmistuu Hellapoliisin helppo ja herkullinen lehtikaalipaistos:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat