Suomalaisyhtiö tuo 60-tuumaisen teräväpiirtonäytön silmälaseihin

Suomalainen Dispelix Oy aikoo kaupallistaa VTT:llä kehitetyn näytön, jonka tarkoitus on tuoda teräväpiirtokuva käyttäjän näkökenttään osaksi silmälasien linssiä.

Yrityksen mukaan ratkaisu mahdollistaa sen, että älylasit voivat korvata jopa älypuhelimen tai tabletin säilyttäen samalla käyttäjän näkymän ympäröivään maailmaan.

Yritys arvioi, että kuluttajan ulottuvilla nykyisiin älylaseihinkin integroitava tuote on jo vuoden kuluessa.

-Kun elektroniikka ja optiikka ovat kehittyneet, näytöt tulevat saumattomaksi osaksi jopa tavallisia silmälaseja, toteaa Dispelix Oy:n toimitusjohtaja Antti Sunnari.

Ensimmäiset käyttökohteet teknologialle löytyvät kuntoilun, työn ja moottoriurheilun piiristä. Yritys visioi, että uuden näytön ansiosta ei enää tarvitse katsoa sykettä kellosta, vaan syke, navigointi ja aktiviteettitieto näkyvät suoraan urheilulaseista käyttäjälle. 

Sovelluskohteita älysilmälaseille löytyy Dispelixin mukaan myös muun muassa terveydenhoidosta, valmistus- ja prosessiteollisuudesta sekä logistiikasta.

Ohuet näyttöelementit lasille

Teknologia perustuu valojohdeoptiikkaan, jonka ansiosta näytöt voidaan valmistaa kevyiksi ja ohuiksi, vain yhden millimetrin paksuisiksi elementeiksi joko lasille tai muoville. Yrityksen mukaan teknologian etuja ovat suuri ja korkealaatuinen virtuaalinen kuva ja erinomainen läpinäkyvyys. Näyttöelementti on lisäksi vapaasti muotoiltavissa ja sopii massavalmistukseen.

Virtuaalinen kuva muodostuu käyttäjän kaukokenttään, jolloin käyttäjän silmät eivät väsy. 

-Virtuaalikuvan koko vastaa 60 tuuman TV:tä kolmen metrin etäisyydeltä katseltuna”, Sunnari kertoo.

Dispelix kerää parhaillaan rahoitusta ja rakentaa yrityskumppaniverkostoa kaupallistamisen vauhdittamiseksi. Näytöt ovat jo nyt massavalmistettavia, ja yrityksen tavoitteena on tehdä ensimmäiset asiakastoimitukset ensi vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja