Unkarin ulkoministeriltä kiivasta palautetta suomalaisille: "Maamme syytteleminen siitä, ettemme olisi muka demokratia – se on yksinkertaisesti valhe"

Unkarin ulkoministeri MTV:n haastattelussa:"On yksinkertaisesti valhe, ettemme olisi muka demokratia" 10:10
Unkarin ulkoministeri MTV:n haastattelussa – katso koko haastattelu!

Helsingissä vieraileva Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto syyttää suomalaisia poliitikkoja valehtelusta kannanotoissaan maan tilanteesta.

– Maamme syytteleminen siitä, että emme muka olisi demokratia, syyttäminen siitä, ikään kuin meillä ei olisi kansan tukea – se on yksinkertaisesti valhe. Emme voi hyväksyä tätä, Szijjarto sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Emme ymmärrä, miten suomalaiset poliitikot vain heräsivät yhtenä päivänä ja alkoivat käyttää meitä nyrkkeilysäkkinä.

Suomi on EU-puheenjohtajamaana korostanut oikeusvaltioperiaatteen noudattamista ja ajanut muun muassa EU-tukirahojen kytkemistä periaatteiden noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n jäsenmaista, joka on saanut unionilta pyyhkeitä oikeusvaltioperiaatteiden laiminlyömisestä.

"Aina saa kysyä"

Szijjarto kuvaa Suomen kannanottoja Unkarista loukkaaviksi.

– Eräät teistä, tietyt suomalaiset poliitikot saavat kyllä kysyä, mitä teemme Unkarissa. Aina saa kysyä. Mutta toisen maan syyttelyä, vieläpä toisen EU-maan syyttämistä, emme voi hyväksyä, Szijjarto jatkaa.

Szijjarto moitti myös EU:ta Unkarin sisäisiin asioihin puuttumisesta. Hän osallistuu Helsingissä EU:n epäviralliseen ulkoministerikokoukseen.

Unkarin johto on pääministeri Viktor Orbánia myöten kritisoinut Suomea voimakkaasti kesän aikana.

"Pitää olla turnauskestävyyttä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi tänään, että kritiikki kuuluu EU-puheenjohtajamaan asemaan.

– Olemme joskus saaneet vähän vastapalloja sieltä ja on sanottu, että eihän se Suomikaan ole täydellinen maa. Ei kukaan ole täydellinen, mutta tietyllä tavalla se kuuluu tähän puheenjohtajuuteen ja pitää olla turnauskestävyyttä, Haavisto sanoo.

Haavisto ja Szijjarto tapaavat ensi viikolla Sloveniassa.

Helsingissä EU:n epävirallinen ulkoministerikokous – mukana Unkarin Szijjarto 4:52
Katso MTV:n raportti EU:n epävirallisesta ulkoministerikokouksesta Finlandia-talolta.

Lue myös:

    Uusimmat