Unkarin pääministeri Orban: EPP-ryhmän hajaannusta haluavat ovat "hyödyllisiä idiootteja"

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoo, että europarlamentin EPP-ryhmän hajaannusta haluavat tahot ovat "hyödyllisiä idiootteja", jotka auttavat vasemmistoa vahvistumaan Euroopassa. Orban antoi kommenttinsa saksalaiselle Welt-lehdelle.

EPP on keskusta-oikeistolaisten puolueiden ryhmä Euroopan parlamentissa. Suomen kokoomus kertoi perjantaina, että se on esittänyt Orbanin puolueen Fideszin erottamista EPP:stä, koska Fideszin arvot ja periaatteet eivät sovi yhteen EPP:n kanssa.

–  En tunne sympatiaa skandinaavisia EPP-jäseniä kohtaan, mutta en koskaan esittäisi heidän erottamistaan. Tiedän, että se hyödyttäisi vain vasemmistoa ja pohjustaisi vasemmiston valtaannousua Euroopassa, Orban sanoi Weltille.

"EPP:stä on tullut liian iso"

Fideszin ja Orbanin EU-vastaiset linjaukset ovat pitkän aikaa olleet kiusallinen kysymys EPP:lle, joka on EU-parlamentin suurin ryhmä.

Viime viikolla tilanne kävi entistä tukalammaksi, kun Unkarin hallitus aloitti siirtolaisvastaisen mediakampanjan, jonka julisteisiin se oli painanut muun muassa EU-komission puheenjohtajan ja EPP:n jäsenen Jean-Claude Junckerin kasvot.

Orbanin mukaan Junckerin vastustaminen ja EPP:n kannattaminen eivät ole ristiriidassa.

–  EPP:n ongelma on se, että siitä on tullut liian iso. Pohjoismaiset EPP:n jäsenet ovat paljon lähempänä (Ranskan presidentti Emmanuel) Macronia kuin saksalaisia -- valitettavasti tässäkin asiassa maahanmuuttokysymykset ovat terävöittäneet erojamme, Orban sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat