Unissa piilee monta mahdollisuutta: Ratko ongelmasi sängyssä!

Hyvä uni piristää mieltäsi kokopäivän kun taas huono voi lannistaa ja pyöriä päässä vielä monta päivää. Me kaikki näemme unia, vaikka osa ihmisistä ei muista niitä. Unista on kirjoitettu yhtä kauan kuin Raamattu on ollut olemassa, mutta tiedemiehet kiistelevät yhä onko unilla mitään tarkoitusta ja jos on niin mikä?

Uskomus, että unet paljastaisivat alitajuisia toiveitamme ja pelkojamme on levinnyt laajalle läntisessä kulttuurissa ja näyttelee yhä suurta roolia psykoterapiassa. Tämän uskomuksen tarjoilivat kansalle Sigmund Freud ja Carl Jung 1800-luvun lopulla, mutta väitettä ei ole vieläkään voitu selittää tieteellä.

Unet avaimena ongelmanratkaisuun

– Unientulkinta antaa ihmiselle mahdollisuuden tarkastella unia uudesta näkökulmasta ja sen avulla löytää ratkaisu johonkin mieltä vaivaavaan asiaan, sanoo psykologian professori Doug Davis Haverfordin korkeakoulusta. Monet kuuluisat tiedemiehet ja taitelijat ovat kertoneet, että unet ovat paljastaneet ratkaisuja ongelmiin, joiden kanssa he olivat kamppailleet jo pitkään.

– On olemassa kahdenlaisia ongelmia, jotka löytävät ratkaisunsa unissa, kertoo kirjailija Deirde Barret (Trauma and Dreams, 2001).

– Yksinkertainen ja tunnetuin esimerkki on taiteilijasta, joka yrittää löytää inspiraatiota seuraavaan teokseensa ja saa sen unestaan. Toinen ongelmista on tilanne, jossa ihmisen ajatukset ovat rajoittuneita. Unet voivat auttaa ajattelemaan laajemmin ja löysemmin, jatkaa Barret.

Tutkimusten mukaan aivojen alueet, jotka vastaavat tunteista ovat erityisen aktiivisia unen aikana. Tästä syystä monet tutkijat uskovat, että painajaiset ja toistuvat unet stressaavan tilanteen tai trauman jälkeen auttavat ihmistä työstämään asiaa.

Yksinkertaisia tekniikoita

Haluaisitko sinä tietää toimiiko mielesi paremmin unessa vai hereillä? Deirde Barret totesi, että jopa tavalliset ihmiset ovat löytäneet ratkaisuja ymmärtää uniaan noudattamalla yksinkertaisia tekniikoita.

Vuonna 1993 Dreaming -lehdessä julkaistiin tutkimus, johon osallistuneita opiskelijoita pyydettiin kirjoittamaan ennen nukkumaanmenoa paperilapulle ongelma tai asia, mikä heitä vaivasi. Sen jälkeen heitä pyydettiin kuvittelemaan ongelma mielessään ja toivomaan, että he näkisivät siitä unta.

Tulokset olivat positiivisia, sillä 28 prosenttia henkilökohtaisia asioita käsittelevistä ongelmista ratkesi unen aikana ja 38 prosenttia ongelmista, jotka olivat objektiivisia löysivät ratkaisun.

Mitä enemmän saat unta, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on muistaa se. Jos jatkat unia herättyäsi, mahdollisuudet muistaa edellinen uni ovat huonot, sillä uni ei ehdi varastoitua pitkäkestoiseen muistiin. Sängyn vieressä on hyvä pitää esille kynää ja paperia, johon voit kirjata unen heti herättyäsi.

Vaikka asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että unista on hyötyä ja ne voivat tarjota selkeyttä asioille,vielä ei ole päästy yksimielisyyteen siitä miksi me niitä näemme. Loppukädessä sinulla on valta päättää miksi näet unia ja mitä ne tarkoittavat!

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: ivillage.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja