Unirytmi kadoksissa? Näin saatte siitä kiinni

Älä hermostu, vaikka totuttautuminen koulurytmiin olisi jäänyt vähäiseksi, vaan pyri seuraavien viikkojen aikana rauhallisesti luomaan teille sopiva arki.  

Kesälomat ovat lämmin muisto vain, ja loputkin koululaiset palaavat pulpettien ääreen. Joillekin lapsille koulutie on uusi, jotkut puolestaan tuntevat jo joka mutkan.

Muista, että lasta saattaa jännittää ja pelottaa koulu vaikka hän ei mitään sanoisi! Päivän jännitys ja rasitus voivat purkautua illalla kiukkuna, tai haluna olla pieni sylivauva. Anna lapselle siis aikaa purkaa oloaan.

Vielä on aikaa palata arkirytmiin! Vaikka valmistautuminen koulurytmiin olisi tyystin unohtunut tai epäonnistunut, älä vaivu epätoivoon. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja luoda arjen rytmi teille sopivaksi.

Kaikki tietävät kuinka paljon helpompaa on nukahtaa, kun päässä ei enää pyöri kaiken maailman asioita. Varsinkin ekaluokkalaisten on vaikea käsittää omia pelkojaan. Kuuntele lasta herkällä korvalla, äläkä mitätöi tai nolaa lasta. 

Näin pääsette oikeaan unirytmiin

Sopikaa yhteiset säännöt nukkumaanmenosta päivällä, kun lapsi on virkeä

– Milloin on iltapala, mennään sänkyyn ja sammutetaan valot. Muista myös kertoa lapselle hyvissä ajoin nukkumaanmenon lähestymisestä.

– Kerro lapselle miksi nukkuminen on tärkeää, ja minkälainen olo tulee kun nukkuu liian vähän.

Rauhoita iltahetki

– Tiesitkö, että rasittavan urheilusuorituksen jälkeen palautumiseen kuluu noin kaksi tuntia?

– Sopikaa säännöt television katselusta ja tietokoneen käytöstä. Televisio tai tietokone eivät kuulu lapsen omaan huoneeseen, jolloin ne eivät haittaa lapsen unta ja ovat helpommin valvottavissa.

Varaa yhteistä aikaa 

– Anna lapselle aikaa iltatoimien suorittamiseen.

– Ole lapsen lähellä ennen nukkumaan menoa ja keskustelkaa päivän tapahtumista.

– Anna lapselle aikaa itse kertoa, muistaa, ja ennen kaikkea uskaltaa kertoa mieltä painavista asioista. Mitä kivaa päivällä tapahtui? Mitä ikävää? Onko jotain, jota hän ei ymmärrä?

Ei pelkoja

– Varmista, ettei lapsi pelkää nukkua yksin tai pimeässä. Jätä yövalo palamaan ja ovi auki, unikaverikin voi helpottaa. Anna normaalien elämisten äänien kuulua, mutta vältä meteliä.

Kasvaminen sattuu, oikeasti

– Kasvukivut saattavat häiritä koululaisen unta. Usein lämpimät villasukat auttavat, mutta lapselle voi myös antaa parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteita kipujen lievittämiseksi.

Hyvä makuuhuone

– Huolehdi, että huone on tuuletettu, vuodevaatteet ovat siistit ja sängyssä on kasvavalle lapselle sopiva patja.

– Pidä huoli, että huoneessa on sopivan viileää.

Myös viikonloppuisin

– Pidä säännöllinen rytmi myös viikonloppuisin. Pyri heräämään ja käymään nukkumaan samoihin aikoihin kuin viikollakin. Jo kahden tunnin ero on lapselle suuri, ja riittää sekoittamaan rytmin.

Säännöllinen päivärytmi

Päivärytmin pohjana ovat säännöllinen ja riittävä yöuni, perheen yhteiset ruokahetket, koulu ja harrastukset.

Koululaisen päivään kuuluu myös kavereiden kanssa oloa ja ulkoilua tai liikuntaa.

Muista varata tarpeeksi aikaa rauhoittumiseen illalla!

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lue myös:

    Uusimmat