Uniikkikalusteet kestävän designin puolesta Jyväskylässä

Jyväskylän Korpilahden satamassa on toteutunut kahden taidekäsityöläisen pitkäaikainen unelma. Metalliseppä Ulla Huttunen ja puuseppä Arto Salminen avasivat kesäkuun alussa entisen höyrysahan tiloihin Höyry-gallerian sisustusarkkitehti Simo Heikkilän Yksin kappalein -näyttelyllä.

Aalto-yliopiston huonekaluosaston professorina huhtikuuhun asti opettanut Simo Heikkilä on nyt vapaa päivärytmin kahleista. Heikkilä herää aamuisin kuudelta pää täynnä yön aikana kirkastuneita ajatuksia. Näiden ajatusten lopputuloksiin pääsee tutustumaan Höyry-gallerian näyttelyssä, jonka jokainen esine on uniikki. Huonekalut ovat Simo Heikkilän suunnittelemia ja aikoinaan Heinolan hienopuuseppäkoulussa opettaneen Kari Virtasen ja hänen oppilaidensa Seppo Auvisen ja Petri Koivusipilän toteuttamia.

– Taitavien käsityöläisten verkosto on suunnittelijalle kallisarvoinen asia, korostaa Heikkilä.

Puiset uniikkityöt ovat osa professori Simo Heikkilän hiljaista mutta sinnikästä taistelua halpatuotantoa ja kaiken kilpailuttamista vastaan. Muovia Heikkilä ei voi sietää.

– En halua suunnitella muovisia tuotteita. En ennen kuin muovi materiaalina kehittyy niin, että se kestää huolellisenkin ekologisen tarkastelun.

Ajatus Kromosomipenkkiin syntyi tervalepän rungon muodosta. Saman rungon kaksi lankkua ovat penkissä sopuisasti selät vastakkain. Heikkilän suunnittelemassa lepotuolissa voi painautua fiskarsilaisesta metsästä kaadetun kuusen syleilyyn. Kuusen sävy säilyy puhtaana, koska se on käsitelty värittömällä karnaubavahalla. Saman metsän kuusesta on valmistettu myös terassituolin prototyyppi, jonka taittomekanismi on jo suunnittelijalla päässä mutta ei vielä tuolissa.

Höyry-gallerian alakertaan avattiin jo keväällä omistajien omia sekä kolmen muun lähialueen taidekäsityöläisen tuotteita esittelevä Emalipuu-kauppa. Siellä voi tutustua puuseppä Arto Salmisen sorvaamiin puutöihin, joista monissa on viimeistelynä Ulla Huttusen emalikoristelu.

Salminen raakasorvaa puut tuoreina. Muutaman kuukauden, joskus jopa muutaman vuoden kuivatuksen jälkeen Salminen sorvaa työn lopulliseen muotoonsa. Elävä puu tekee välillä temppujaan ja niitä sorvaaja töissään rakastaakin; halkeamia, rakoja ja puun omaa tahtoa.

Emaloija Ulla Huttusen töitä on esillä monessa muodossa: tauluina, koruina ja puurasioiden kansina. Lähimmät kollegat Huttusella on Englannissa, jossa hän käy kouluttautumassa.

– Viimeksi opiskelin Bristolin taideyliopistossa emalointiin tarkoitettua siirtokuvatekniikkaa, joka onkin vienyt minut täysin mukanaan, kertoo Huttunen jatko-opinnoistaan.

Vanhan höyrysahan piharakennuksessa on tilat kesäisille näyttelyille. Tänä kesänä tilan valtaa Jyväskylän Taiteilijaseuran Siirtolapuutarha-näyttely. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy. Jyväskylän Korpilahden vierasvenesatamaan pääsee autolla 9-tietä ja veneellä pitkin Päijännettä.

Teksti: Henna Kekki

kuvat: Henna ja Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat