Mainos

Valtaosa tänä vuonna Välimeren yli tulleista pakolaislapsista oli yksin – kaikki eivät selviä matkasta

Pakolaislapsia uhkaavat raiskaukset, pakkotyö, väkivalta, pidätykset tai jopa kuolema, kertoo Unicef.

Unicefin tänään julkaistavan raportin mukaan pakolaislapsiin kohdistuu sekä matkan aikana että sen jälkeen lukuisia uhkia. Yksin liikkuvat pakolaislapset ovat erityisessä riskissä.

Raportin mukaan valtaosa, jopa 90 prosenttia, pakolaislapsista saapui Välimeren yli Eurooppaan yksin. Tammi-toukokuussa Italiaan rantautui yli 7 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa, mikä oli kaksinkertainen määrä viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Jo matka itsessään on hyvin vaarallinen, eivätkä kaikki pääse turvallisesti perille. Unicefin mukaan osa yksin tulleista pakolaislapsista on kadonnut Eurooppaan. Huolena on, että he ovat joutuneet ihmiskaupan tai rikollisjengien uhreiksi.

Raportissa Libyasta paennut 16-vuotias Aimamo ja kuvailee, miten hänen piti työskennellä kaksi kuukautta libyalaisella maatilalla maksaakseen ihmissalakuljettajille.

– Jos yritti juosta karkuun, he ampuivat tappaakseen. Jos lopetti työskentelemisen, he hakkasivat. Se oli orjatyötä.

Turvapaikanhakijat Euroopassa 2015

 • 1,4 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista
 • 406 000 alaikäisiä, joista
 • 96 000 yksin tulleita alaikäisiä

Unicef on myös huolestunut alaikäisten turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta perillä. Monet pakolaislapset joutuvat odottamaan päätöstä turvapaikasta vankilassa tai poliisiasemilla, sillä vastaanotto- ja lastensuojelukeskuksissa eivät tilat ole riittäneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.