Unen puute häiritsee aivojen toimintaa

Unen puutteen tiedetään heikentävän ihmisen suorituskykyä, mutta eläimillä liiallisen unen puutteen tiedetään voivan johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan.

Unen puute häiritsee tuoreen väitöstutkimuksen mukaan aivojen energia-aineenvaihduntaa. Vaikka valvomisen aiheuttamat muutokset eivät näkyisikään lepotilassa, ne voivat ilmetä esimerkiksi ajattelua vaativia tehtäviä tehtäessä.

Unen puutteen tiedetään heikentävän ihmisen kognitiivista suorituskykyä, mutta eläimillä pitkittyneen unen puutteen on havaittu voivan johtaa kuolemaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan juuri tunnettu oireiden taustalla olevia solu- ja molekyylitason mekanismeja.

Lääketieteen lisensiaatti Anna Sofia Urrila tutkii huomenna tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan aivojen energia-aineenvaihdunnan muutoksia valveen aikana sekä rotilla että ihmisillä. Tutkimuksessa todetaan, että tehtävien suorittaminen nostaa terveiden aivojen laktaattipitoisuutta paikallisesti vasemmassa otsalohkossa. Samaa ei tapahdu ikääntyvillä eikä valvomaan joutuneilla koehenkilöillä.

Urrilan mukaan tätä havaintoa voidaan tulkita siten, että laktaattivasteen puuttuminen johtuu normaalin energia-aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Tämä saattaa osin selittää pitkittyneen valvomisen sekä ikääntymisen aikana havaitut otsalohkon toiminnan häiriöt.

Tutkimuksessa havaitaan myös muita aivojen energia-aineenvaihdunnan häiriöön viittaavia muutoksia. Tutkimuksen mukaan unen puutteen vaikutus energia-aineenvaihduntaan voi myös vaihdella eri aivoalueiden välillä. Urrilan mukaan aivojen energia-aineenvaihdunta on todennäköisesti unen puutteen aikana haavoittuvaisempi kuin virkeänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat