Unelmana paremmat yöunet? Kokeile näitä vinkkejä!

Huono uni vie terän koko elämältä, kun väsymys vie voimat. Näillä vinkeillä huollat untasi.

Seuraavista yksinkertaisista vinkeistä voi olla apua, jos kärsii silloin tällöin huonolaatuisesta tai liian vähäisestä unesta. Kokeile, tunnustele ja valitse itsellesi parhaat niksit. Muista antaa itsellesi aikaa: muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä.

1. Luota rutiineihn

Usein vanhemmat opettavat pikkulapsille iltarutiinit; aikuisilta itseltään ne sen sijaan saattavat unohtua.

Luo itsellesi miellyttävät iltarutiinit, niin nukahtaminenkin onnistuu helpommin. Rutiineista saattaa muodostua niin mukavat, että odottelet niitä jo pitkin päivää.

2. Liikuntaa edistää nukahtamista

Fyysinen rasitus helpottaa nukahtamista. Rankat treenit pitäisi kuitenkin tehdä mielellään jo ennen iltakuutta. Elimistö käy kovan treenin jälkeen parikin tuntia ylikierroksilla, ja nukahtaminen vaikeutuu.

Illansuussa tehty rauhallinen, lyhyt kävelylenkki voi sen sijaan olla hyväksi.

3. Rauhoita ympäristösi

Rauhoita ympäristösi pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vähennä kirkasta valaistusta eli käytä kattovalon sijaan vaikka paria pientä lukulamppua tai jalkalamppua. Hämärä valaistus rauhoittaa mieltä ja valmistelee sinua unten maille. Älä mielellään katso televisiota myöhään illalla, tai jos katsot, vältä mieltä kiihdyttäviä, jännittäviä ohjelmia.

4. Järjestele koti kuntoon

Jos mieli on illalla rauhaton, järjestele vaikka hujan hajan jääneet vaatteet paikoilleen. Konkreettinen vaatteiden tai tavaroiden järjestely järjestelee huomaamattomasti myös pään sisällä pyöriviä ajatuksia.

Kirjoita ylös hyvät fiilikset päivän varrelta. Huonot fiilikset tai ongelmat voi nekin kirjata ylös, mutta päätä että pohdit niitä lisää seuraavana päivänä virkeällä mielellä.

5. Venyttele vartti

Vartin venyttely ennen nukkumaanmenoa rentouttaa ja rauhoittaa. Ole hetki aivan rauhassa venytellen: älä katso tai kuuntele mitään, keskity venytyksiin. Avaa vielä ikkuna ja tuuleta huone. Vedä raikasta ilmaa rauhassa sisään. Puhdas ilma on ylellisyyttä. Nuku viileässä huoneessa.

6. Malttia jääkaappiin

Liian myöhään ei pidä syödä suurta ateriaa. Iltaruoka suositellaan syötäväksi klo 18-20. Raskas syöminen myöhään illalla tietää töitä aineenvaihdunnalle. Vatsan olisi kuitenkin hyvä saada levätä rauhassa.

Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta päivän mittaan. Illalla ei pidä enää holata vettä tai muuta juotavaa, ellei halua nousta yöllä vessaan. Jos vessaan on kuitenkin noustava yön aikana, siitä on turha stressata. Yhdellä tai kahdella heräämisellä ei ole merkittävää vaikutusta.

7. Sänkyyn vasta väsyneenä

Nukahtaminen sujuu parhaiten, kun sängyssä ei sähellä kaikkea sinne kuulumatonta: syö, lue jotakin raskasta, naputtele läppäriä.

Sänkyyn kannattaa mennä vasta sitten, kun väsyttää kunnolla. Jos osaat kuulostella itseäsi oikein ja mennä sopivaan aikaan nukkumaan, nukahdat noin vartissa.

Nukkumisessa säännöllisyys on valttia. Viikonloppuna unirytmiä ei pidä suotta sekoittaa. Rauhalliset, aikaiset viikonloppuaamut ovat parasta luksusta.

(MTV-LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat