Mainos

Ulosottomaksut nousevat

Ulosottomaksut muuttuvat kesäkuusta alkaen, siten että velallisten maksuja korotetaan ja velkojien vastaavasti pienennetään.

Ulosottomaksuja muutetaan, jotta ulosottoperintä voidaan säilyttää käyttökelpoisena vaihtoehtona yksityisen perinnän rinnalla. Velkojalta perittävää maksua alennetaan ja velalliselta perittäviä maksuja korotetaan.

Muutoksista säädetään torstaisella asetuksenmuutoksella. Jos ulosottoviranomainen ei voi periä velalliselta mitään esimerkiksi varattomuuden vuoksi, peritään velkojalta yleensä estemaksu. Tämä maksu alennetaan 60 markasta 20:en. Maksun alentaminen säästää kustannuksia eniten ulosoton suurilta hakijoilta, esimerkiksi kunnilta ja vakuutusyhtiöiltä.

Muutos liittyy uuteen perintälainsäädäntöön. Eduskunta vaati ulosoton estemaksujen muuttamista niin, että velkoja voisi nykyistä tasapuolisemmin valita, köyttääkö perinnässä ulosottolaitosta vai perintätoimistoa.

Nykyinen estemaksukäytäntö ohjaa velkojia käyttämään muita perintäkeinoja kuin ulosottoa. Ulosottoperinnän etuna suurten velkojien kannalta on kuitenkin se, että ulosottolaitos hoitaa myös pakkoperinnän, jos se on tarpeen.

Vastaavasti velalliselta perittäviä taulukkomaksuja korotetaan lukuun ottamatta alimpia taulukkomaksuja. Alimmat maksut kohdistuvat vähävaraisiin monivelallisiin. Taulukkomaksu peritään velalliselta jokaisen maksuerän yhteydessä. Alin taulukkomaksu koskee enintään 400 markan suuruisia maksuja, ja se säilyy 40 markassa. Ylin taulukkomaksu, joka koskee yli 50 000 markan maksuja, on kesäkuun alusta 1100 markkaa, kun se nykyisin on 1000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.