Ulkopuolinen kaappaa lapsen vain harvoin – usein tekijä on toinen lapsi, mutta toisinaan tekijän motiivi on synkkä

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Mitä 9-vuotiaan Kulosaaressa siepatun tapauksesta tiedetään? Katso Rikospaikan video.

Tällä viikolla on uutisoitu poikkeuksellisesta rikostapauksesta, jossa pitkän rikollisuran tehneen miehen epäillään siepanneen 9-vuotiaan lapsen panttivangiksi ja vaatineen pojasta lunnaita. Mies on nyt vangittuna teosta epäiltynä.

Vain harvoin Suomessa lapsen kaappaa perheen ulkopuolinen taho. Tavanomainen tilanne on se, että toinen vanhempi vie lapsen ulkomaille ilman toisen vanhemman lupaa esimerkiksi osana ero- ja huoltajuuskiistaa. 

Toisinaan lapsen vie kuitenkin lapselle tuiki tuntematon henkilö.

8-vuotias siepattiin pakettiautoon Kotkassa

Eräs järkyttävimmistä tapauksista tapahtui Kotkan Tavastilassa vuonna 2012, kun parikymppinen, alentuneesti syyntakeinen mies sieppasi itselleen entuudestaan tuntemattoman 8-vuotiaan tytön pakettiautoon, kuljetti mökille ja sitoi teipillä. Motiivi oli seksuaalinen.

Tyttö siepattiin leikkikentältä Oulussa

Vuoden 2004 toukokuussa Oulussa kahdeksanvuotias tyttö siepattiin, kun hän oli palaamassa leikkikentältä.

Tekijä sai oikeudessa yli viiden vuoden tuomion hyväksikäytöstä ja vapaudenriistosta.

Vauvoja on viety lastenvaunuista

Vuonna 2017 Laukaan Vihtavuoressa järkytyttiin, kun puolitoistavuotias lapsi vietiin lastenvaunuista ja jätetiin läheiseen metsään.

Runsas puoli vuotta myöhemmin syylliseksi paljastui alle 15-vuotias tyttö, joka ei osannut antaa selitystä teolleen.

Vuonna 2010 vietiin taas vauva vaunuista kyläilypaikan pihalta Varkaudessa. Lapsi löydettiin joitain tunteja myöhemmin talon lähistöltä lumesta.

Myöhemmin 12-vuotias tyttö tunnusti teon, kertoen ottaneensa poikavauvan vaunuista ja kannelleensa sitä pihalla. Sen jälkeen hän oli säikähtänyt tilannetta ja peittänyt lapsen lumeen päästäkseen pakoon.

Vuoden 2007 huhtikuussa vauva vietiin pihalla olevista vaunuista Tampereella. Kymmenkuukautinen vauva löytyi viereisen talon leikkipaikalta keinusta.

Vuoden 2003 toukokuussa Vantaalla kahdeksankuukautiset kaksostytöt siepattiin kotipihalta vaunuistaan. Vauvat oli vienyt alaikäinen tyttö, joka oli halunnut leikkiä kotia lasten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat