Tämä on tilanne Ukrainan kriisissä tänään: Putin ja Macron puhuivat puhelimessa diplomaattisten ratkaisujen tärkeydestä, Biden valmis tapaamaan Putinin

Haavisto: Näin EU reagoi, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Saksa kehottaa kansalaisiaan poistumaan kiireesti Ukrainasta, katso tuoreet uutiset minuutissa 1:09
Haavisto: Näin EU reagoi, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajoille huomattavan määrän joukkojaan ja maiden välit ovat kiristyneet. Tilanteen pelätään johtavan sotilaalliseen konfliktiin. MTV Uutiset kertoo ajantasaisen tilanteen Ukrainan kriisistä tässä artikkelissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan separatistien hallussa olevan Donetskin keskustassa on kuultu useita räjähdyksiä.

Alueella on annettu kuulutuksia, joissa kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen.
Räjähdysten alkuperästä ei vielä ole tarkempaa tietoa, eivätkä separatistijohtajat ole toistaiseksi kommentoineet asiaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii välitöntä tulitauon julistamista.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba peräänkuuluttaa Euroopan Unionin pakotelistaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Kuleban mukaan vähintään osa pakotteista tulisi ottaa nyt käyttöön.

– Venäjä pitää pysäyttää juuri nyt, Kuleba totea.

Britannian pääministeri Boris Johnson varoittaa, että Venäjä valmistautuu suistaman Euroopan pahimpaan konfliktinsa sitten toisen maailmansodan. Johnson arvioi myös, että hyökkäys Ukrainaan "jäädyttäisi" Venäjän globaalin rahoituksen ulkopuolelle. Lue lisää tästä artikkelista.

Valko-Venäjän ja Venäjän asevoimat jatkavat Valko-Venäjällä pidettäviä yhteisiä sotaharjoituksiaan, joiden oli määrä päättyä tänään. Lue lisää tästä artikkelista.

Macron ja Putin puhuvat diplomaattisista ratkaisuista

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat keskustelleet diplomaattisten ratkaisujen edistämisestä Ukrainan ja Venäjän välisessä kiihtyvässä kriisitilanteessa. 

Presidentit puhuivat Kremlinin mukaan sunnuntaina puhelimitse. Presidentit olivat Macronin kanslian mukaan yhtä mieltä siitä, että Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi on löydettävä diplomaattiset keinot.

Venäjän ja Ranskan ulkoministerit tapaavat tulevien päivien aikana tarkoituksenaan edistää mahdollista kokouksen järjestämistä Venäjän ja Ukrainan sekä liittolaisten välillä. 

CNN: Biden valmis tapaamaan Putinin

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo uutiskanava CNN:llä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on valmis tapaamaan Venäjän presidentti Putinin "milloin tahansa" jännitteiden purkamiseksi.  

Blinkenin mukaan tilanne on vakava ja Venäjä on hyökkäyksen aloittamisen partaalla. Hänen mukaansa ennen kuin tankit vyöryvät ja lentokoneet lentävät, katsotaan kuitenkin, voidaanko diplomatialla vielä estää hyökkäys.

Tänään on Maidanin vuosipäivä

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että tunnelma Kiovassa on kohtalaisen rauhallinen – joskin osa asukkaista on paennut esimerkiksi Lviviin, joka sijaitsee Puolan rajan tuntumassa.

Tänään vietetään myös Maidanin kansanliikkeen mielenosoitusten vuosipäivää.

– Kyllä se merkitsee tavattomasti ukrainalaisille. Piiritys ja koko Maidanin tarina kesti kuukausia. Sen aikana kuoli noin sata ihmistä – näitä mielenosoittajia ja valtaajia, mutta myöskin poliiseja. 

– Se oli karmeaa. Itsekin olin silloin paikalla kun tämä kuuluisa joukkomurha tapahtui. Talojen katoilta alettiin yhtäkkiä ampua oikeilla luodeilla. Oli järkyttävä kokemus nähdä kun ihmisiä kaatui ihan vierestä, Saraste muistelee.

Kriisin aikana on menehtynyt 15 000 ihmistä ja 1,5 miljoonaa on menettänyt kotinsa, Saraste muistuttaa. Sotatoimialueella ja sen läheisyydessä on Sarasteen mukaan tällä hetkellä noin viisi miljoonaa ihmistä. 

"Yhtenäisyys on kaukana kahdesta kansasta, Putinin ajatus yhdistää ukrainalaiset ja venäläiset keskenään ei varmasti toimi", toteaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja. Videolta näet myös paikallisen asukkaan haastattelun, jossa hän kertoo mitä ajatuksia Maidanin vuosipäivä herättää. 

Ukrainassa välitön hyökkäysuhka – Kirjeenvaihtajamme kommentoi suorana Kiovasta 9:39

Tiedustelutiedot: Käsky täysimittaiseen hyökkäykseen annettu

Tiedustelutietojen mukaan Venäjällä annettu käsky edetä täysmittaiseen hyökkäykseen, kertoo Washington Post.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin perjantaina esittämät suorasanaiset kommentit Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäysaikeista Ukrainaan pohjaavat tiedustelutietoihin, joiden mukaan Venäjällä olisi annettu käsky edetä täysmittaiseen hyökkäykseen.

Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post, joka pohjaa tietonsa useisiin asiaa läheisesti tunteviin lähteisiin.

Lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat oli saanut tiedon määräyksestä, kun Venäjän asevoimat ja turvallisuusviranomaiset olivat olleet toimeenpanemassa määräystä. Lähteet kommentoivat asiaa nimettömänä sen arkaluonteisuuden vuoksi.

Lähteiden mukaan tiedustelutieto oli saatu varsin tuoreeltaan.

Biden sanoi perjantaina paikallista aikaa olevansa "vakuuttunut", että Venäjä hyökkää Ukrainaan lähiaikoina ja että kohteena on mahdollisesti Kiova. Hän kertoi Putinin tehneen päätöksen hyökkäyksestä.

Kun Bidenilta kysyttiin, miten hän tietää Putinin aikeista, hän vetosi tiedustelutoimintaan.

Suurlähetyöstöillä erikoisjärjestelyjä

Alankomaiden ulkoministeriö kertoo siirtävänsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa sijaitsevan suurlähetystönsä toistaiseksi Lviviin. 

Aiemmin lähetystönsä on siirtänyt Kiovasta Lviviin muun muassa Yhdysvallat.

Ruotsi vähentää henkilöstöään suurlähetystössään Kiovassa. Ulkoministeri Ann Linde ilmoitti tänään, että Ukrainan vakavan ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi ulkoministeriö päätti supistaa lähetystön henkilöstömäärää.

Ruotsin suurlähetystö jatkaa Ukrainassa konsulitoimia ja -apua sekä diplomaattisia tehtäviä.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut sopeuttavansa Kiovan-suurlähetystönsä toimintaa tilanteen mukaan. Matkustusohjeissa ulkoministeriö on kehottanut Ukrainassa olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Asiantuntija Bidenin arviosta: Tosi vahvasti sanottu

Bidenin puheita STT:lle lauantaina kommentoinut suomalaisasiantuntija kiinnitti myös huomiota Bidenin suorasanaisuuteen.

–  Se on tosi vahvasti sanottu ja herättää kysymyksiä siitä, mistä tämä varma tieto on tullut. Hän (Biden) voi olla varma siitä vain, jos hän on jollain tavalla kuullut Putinin näin sanovan tai viestivän, everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa sanoi STT:lle.

–  Venäjällä varmaan nyt mietitään, kuka vuotaa ja mitä Yhdysvallat pystyy kuuntelemaan.

Pihlajamaa kertoi myös pitävänsä Venäjän hyökkäystä Ukrainan pääkaupunkiin epätodennäköisenä Bidenin puheista huolimatta.

Osa Yhdysvaltain eurooppalaisista liittolaisista on niin ikään kyseenalaistanut Bidenin varmat puheet ja presidentin mainitsemien tiedustelutietojen jakamatta jättäminen on aiheuttanut myös turhautumista.

Biden kertoi perjantaina käyneensä puheensa alla puhelinkeskustelun sotilasliitto Natoon ja EU:hun kuuluvien liittolaistensa kanssa. Presidentin mukaan hän oli informoinut liittolaisia siitä, millaisena Yhdysvallat Ukrainan tilanteen näkee ja mitä Ukrainassa tapahtunee tulevina päivinä.

Yhdysvallat: Venäjä voi hyökätä minä hetkenä hyvänsä

Samaa mieltä Bidenin hyökkäysarvioiden kanssa on sen sijaan ainakin sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, jonka mukaan kaikki merkit antavat ymmärtää, että Venäjä on valmistautumassa "täysimittaiseen hyökkäykseen" Ukrainaa vastaan. Stoltenberg kommentoi tilannetta saksalaiselle yleisradioyhtiölle ARD:lle Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä lauantaina.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut sunnuntaiksi koolle Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston keskustelemaan Ukrainan tilanteesta, kertoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki tiedotteessa.

Vuotuisen turvallisuuskokouksen keskiössä on ollut tällä kertaa Ukrainan kriisi. Kokoukseen osallistuu myös Bidenin varapresidentti Kamala Harris, jonka Münchenissä järjestetyistä tapaamisista Biden oli saanut Psakin mukaan lauantaina tilannepäivityksen.

Punainen Risti: Taistelut vaikeuttaneet veden saantia

Itä-Ukrainassa taistelut ovat haitanneet yli miljoonan ihmisen veden saantia, kertoo Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) tiedotteessa.

Edellisen kahden päivän aikana taistelut ovat jättäneet järjestön mukaan ainakin kaksi merkittävää vedenjakelulaitosta käyttökelvottomiksi. Näistä Donetskin alueella sijaitsevista laitoksista saavat vetensä myös muun muassa sairaalat ja muut elintärkeät palvelut.

Vahingoittunut infrastruktuuri kaipaa järjestön mukaan korjaamista, mutta tämä vienee aikaa.

Punainen Risti painottaa kansainvälisen oikeuden suojaavan siviili-infrastruktuuria. Järjestö kehottaa kaikkia sodan osapuolia säästämään siviiliväestön ja elintärkeän infrastruktuurin sotatoimilta.

Tulitaukorikkomusten määrä kasvussa Itä-Ukrainassa

Kuluvan viikon aikana tulitaukorikkomuksien määrä on lisääntynyt merkittävästi Itä-Ukrainassa. EU tuomitsi tuoreeltaan siviilialueille kohdistuneen umpimähkäisen tykistötulen, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Sodan vuoksi on saanut surmansa yli 14  000 ihmistä ja yli 1,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Venäjän on pelätty nyt suunnittelevan uutta hyökkäystä Ukrainaan. Suurvalta on koonnut Ukrainan läheisyyteen mittavan määrän sotilaita ja raskasta sotakalustoa.

Yhdysvaltain viimeaikaisten arvioiden mukaan rajan läheisyydessä on ollut liki 150 000 sotilasta. Jos Itä-Ukrainassa olevat Venäjän tukemat separatistit lasketaan mukaan, alueella on jopa 190 000 sotilasta.

Lue myös:

    Uusimmat