Ulkoministeri Pekka Haavisto suhtautuu Sputnik-rokotteen hankintaan varauksellisesti – neuvotteluja ei käydä tällä hetkellä: "Ostajalla suuri vastuu"

4:38
Ulkoministeri Pekka Haavisto muistuttaa MTV Uutisten haastattelussa, että rokotteiden laatukriteereissä on oltava vielä tarkempana kuin suojamaskihankinnoissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo MTV Uutisille, että Suomi ei käy tällä hetkellä Venäjän kanssa neuvotteluja rokotteesta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan ulkoministeriössä valmistellaan neuvottelujen käynnistämistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) suhtautuu Sputnik-koronarokotteen hankintaan varauksellisesti. Haavisto kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että Suomi ei käy tällä hetkellä neuvotteluja Venäjän kanssa rokotteesta, vaan odottaa Euroopan lääkeviraston linjausta.

– Tietysti tässä on sellaisia piirteitä, kun nyt on kova pula rokotteista, että on erilaisia tarjoajia. Tiedän, että sosiaali- ja terveysministeriöön tulee tarjouksia erilaisilta rokotekauppiailta.

– Siinä on suuri vastuu ostajalla silloin, kun rokotteet eivät ole eurooppalaisen yhteishankinnan piirissä, mikä tarkoittaa laadun tarkkailua. Laadun on oltava oikea ja tahon luotettava, toteaa Haavisto. 

Slovakia ei saanut mitä tilattiin

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että ulkoministeriössä on aloitettu valmistelut neuvottelujen käymiseksi Venäjän kanssa rokotteiden hankkimiseksi. Kiuru kertoi asiasta vastatessaan kansanedustaja Harry Harkimon (liik.) kysymykseen Sputnik-rokotteen hankinnasta.

Slovakia on hankkinut ilmeisesti ainoana EU-maana Unkarin lisäksi Sputnikia. Slovakia ei hyväksynyt saamaansa rokotetoimitusta, koska annokset poikkesivat luvatusta versiosta. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa The New York Times

Sputnik-rokotetta voitaisiin mahdollisesti valmistaa eri maissa lisenssillä.

Katso ulkoministeri Pekka Haaviston haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja