Ulkoministeri Elina Valtonen: Lähi-idässä kaikki riskit olemassa eskalaation kierteeseen

Ulkoministerit kokoustavat Luxemburgissa tilanteessa, jossa Gazaan pitäisi masinoida nopeasti humanitaarista apua.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell kertoo henkilökohtaisesti ajattelevansa, että Israelin ja Hamasin välille tarvittaisiin humanitaarinen tauko avun toimittamiseksi Gazaan. Borrell ei kuitenkaan lähtenyt ennakoimaan maanantaina aamulla sitä, millaisten ehdotusten kanssa ulkoministerit tulevat ulos kokouksesta.

Ennen EU-alueen ulkoministerien tapaamista Luxemburgissa useat YK:n alaiset järjestöt varoittivat lausunnossaan humanitaarisen tilanteen Gazassa muuttuneen katastrofaaliseksi.

Humanitaarinen tauko puolestaan oli jo viime viikolla esillä YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmaehdotuksessa, joka ei kuitenkaan menestynyt. Muun muassa Yhdysvallat oli torppaamassa ehdotusta, koska siinä ei mainittu Israelin oikeutta puolustaa itseään.

Borrell toi maanantaina esille, että apua ei ole missään nimessä saatu Gazan alueelle tarpeeksi. Hän huomautti, että ilman polttoaineen saamista alueella loppuu myös vesi ja esimerkiksi sairaalojen toiminta.

Valtonen: Kaikki riskit eskalaation kierteeseen

Myös eskalaation kierrettä Lähi-idässä pitäisi taklata samaan aikaan, kun humanitaarista tilannetta Gazassa helpotetaan. Tätä kommentoi myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.), kun hän saapui kokoukseen.

– Kyllä siinä tietysti on kaikki riskit olemassa siihen, että jonkinlainen eskalaation kierre tästä lähtisi. Mutta juuri sen takia Euroopan unionilla on vahva rooli siinä, että pyrimme edesauttamaan sitä, että näin ei tapahtuisi.

Valtonen katsoo, että EU voi tuottaa humanitaarista apua paikan päälle, jotta Gazan tilanne saataisiin pois katastrofin partaalta. Tärkeää olisi luoda muun muassa humanitaarisia käytäviä tilanteen parantamiseksi, Valtonen sanoi.

Hänen mukaansa EU:lla on myös intressi saada jossain vaiheessa aikaiseksi uudet rauhanneuvottelut.

Valtonen luonnehti koko aihetta hyvin jakautuneeksi tilanteessa, jossa väkivallan kierre on jatkunut Lähi-idässä vuosia.

– On päivänselvää, että nyt kaksi viikkoa näiden terroristi-iskujen jälkeen Israelilla on kaikki oikeus puolustaa itseään, omia kansalaisiaan. Mutta kuitenkin niin, että kunnioittaa kansainvälisiä lakeja ja humanitaarista oikeutta, hän sanoi.

Valtonen totesi, että Hamasilla on yhä myös useita satoja panttivankeja, jotka pitäisi päästää vapaaksi mahdollisimman pian.

Lähi-idän tilanteen kärjistyminen alkoi tällä erää runsaat kaksi viikkoa sitten, kun Hamas teki verisen hyökkäyksen Israeliin ja otti myös mittavan määrän israelilaisia panttivankeja.

Kahden valtion malli esille

Osa EU-alueen johtajista nosti kokoukseen saapuessaan esille, että kahden valtion mallilla israelilaisten ja palestiinalaisten olisi helpointa elää rauhassa. Tästä puhuivat muun muassa Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ja Latvian Krišjānis Kariņš kokoukseen saapuessaan.

– Ainoa keino todella lieventää jännitteitä on työskennellä nyt kovemmin kahden valtion mallin eteen, Kariņš sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat