Ulkomailla tehdystä seksuaalirikoksesta voidaan tuomita Suomessa

Raukea lomapäivä gambialaisella rannalla. Nainen kahlailee rantavedessä, kun ohi kulkee kaksi turistimiestä käsikkäin paikallisten pikkupoikien kanssa. Naisen kysyessä matkan määränpäätä miehet sanovat olevansa menossa "juttelemaan kallion taakse". Nainen tarjoutuu osallistumaan ja miehet hermostuvat. Lopulta pojat lähtevät. 

Tämä on tositarina erään ruotsalaisnaisen talvilomalta. Vastaava näky ei ole kovin epätavallinen esimerkiksi Kaakkois-Aasian lomakohteissakaan. Alan järjestöjen mukaan lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ulkomaanmatkoilla on yleistä. On arvioitu, että lapsiseksiturismin uhriksi joutuu vuosittain 1-3 miljoonaa lasta. 

Syyllisinä pidetään vanhempia länsimaisia miehiä, jotka etsivät lomaparatiiseista nuoria tyttöjä tai poikia. Ruotsalaisessa Ecpat-järjestössä vuosikymmeniä työskennellyt Helena Karlén kuitenkin sanoo, että uskomus on väärä. Lapsiseksin ostaja voi olla kuka tahansa sukupuolesta, koulutuksesta, siviilisäädystä tai tulotasosta riippumatta. 

– Usein se tapahtuu ulkomailla, kaukana kotoa, kun kukaan ei näe ja kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Tekijä ei ehkä edes ajattele, että kyseessä lapsi. 

Suomessa tuomittu vain kourallinen 

Tukholman yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa arvioidaan, että jopa 5 000 ruotsalaismiestä ostaa vuosittain seksiä alaikäiseltä ulkomailla. Tuomioita ulkomailla tehdyistä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksista on annettu Ruotsissa vuoden 1995 jälkeen silti vain kolme. Suomessa vastaavia tuomioita on viisi, viimeisimmät vuonna 2005. 

Ulkomailla tuomittuja suomalaisia on enemmän, mutta tieto niistä ei välttämättä tule Suomeen asti. Ulkoministeriö arvioi, että kyse on yksittäistapauksista. Tällä hetkellä vireillä on yksi tapaus. 

Varatuomari Helena Molander Lasten perusoikeudet ry:stä sanoo, että monille on yllätys, että ulkomailla tapahtuvista seksuaalirikoksista voi saada tuomion Suomessakin. 

– Valistamista tulisi antaa kaikille nuorille miehille, ei vain YK-joukoille, jottei ulkomaille lähdetä siinä luulossa, että siellä voi ilman vastuuta tehdä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, hän sanoo. 

Molanderin mielestä aiheeseen liittyvä työ on Suomessa vuosia monia muita Euroopan maita jäljessä. 

– Kymmenen vuoteen meillä ei ole ollut valistuskampanjoita eikä julkisuutta, vaikka ongelma vain pahenee. 

Matkanjärjestäjillä nollatoleranssi 

Edistystäkin on onneksi jo saavutettu. Ecpatin aloitteesta pohjoismaiset matkanjärjestäjät ottivat lapsiseksiturismin ehkäisyn osaksi työtään 1990-luvulla. Nykyisin yli 1 000 eurooppalaista yritystä, kuten kaikki suuret suomalaiset matkanjärjestäjät, ovat sitoutuneet noudattamaan lapsiseksiturismia koskevia eettisiä ohjeita. Sopimukset kumppaneiden kanssa irtisanotaan heti, jos käy ilmi, että ne katsovat laittomuuksia läpi sormien. 

– Raha puhuu. Se on auttanut todella paljon, Karlén kehuu. 

Finnmatkojen viestintä- ja yritysvastuujohtaja Anu-Eveliina Mattila kertoo, että yhteistyö on saanut kiitosta niin yhteistyökumppaneilta kuin työntekijöiltäkin. Päänvaivaa aiheuttaa vaikean asian tuominen lomailijoiden tietoon. 

– Asiakas ei saa menettää lomafiilistään. Häntä ei saa syyllistää, eikä tiettyä kohdetta leimata, hän pohtii. 

Lennoilla näytettävät valistusvideot osoittautuivatkin liian raflaaviksi. Tietoa kerrotaan nyt esimerkiksi lippuvarauksen ehdoissa.  

Lue myös:

    Uusimmat