Ukrainan vastahyökkäys sai aikaan "operaatioturvallisuushysterian" – sotakarttaa ylläpitävä Kastehelmi kertoo, mistä on kyse

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävän sotahistorioitsija Emil Kastehelmen mielestä osa ihmisistä on ymmärtänyt väärin Ukrainan armeijan painottaman operaatioturvallisuuden.

Ukrainan raportoitiin aloittaneen viikko sitten maanantaina vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa. Ukraina väitti nopeasti murtaneensa venäläisten ensimmäiset puolustuslinjat, mutta muutoin Kiovasta painotettiin hiljaisuuden olevan nyt kultaa: Operaatioturvallisuutta ei haluttu missään tapauksessa vaarantaa.

Sodan ensipäivinä ukrainalaiset sotilaat ja siviilit julkaisivat valtavan määrän videoita, kuvia ja tekstiä sekä Ukrainan että Venäjän sotilaiden liikkeistä. Kiovassa hoksattiin nopeasti, että ukrainalaisten julkaisema materiaali vaarantaa omien hengen. Linja tiukentui ja nopeasti.

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävän Kastehelmen mukaan avoimista lähteistä vastahyökkäyksen seuraaminen on nyt ollut jokseenkin vaikeaa. Kokonaisvaltaista tilannekuvaa ovat tuottaneet lähinnä venäläiset lähteet, jotka tietysti muokkaavat asioita heille mieluisiksi

Operaatioturvallisuutta eli viestintähiljaisuutta rummutettiin Ukrainassa niin voimakkaalla paukkeella, että sosiaalisessa mediassa syntyi "operaatioturvallisuushysteria", sanoo Kastehelmi MTV Uutisille.

– Asia on muuttunut joidenkin ihmisten mielissä niin, että jos vaikka minä kasaan ja yhdistelen karttakuvaa satojatuhansia katselukertoja keränneiden videoiden, Ukrainan ilmoitusten ja venäläislähteiden perusteella, niin tämä voisi vaarantaa jotain taistelukentällä tapahtuvaa, Kastehelmi sanoo.

– Operaatiohiljaisuudella tarkoitetaan todellisuudessa sitä, etteivät esimerkiksi sotilaat lähetä vaikka perheille, ystäville tai medioille materiaalia, koska ne voisivat kertoa vaikka ryhmityksestä tai joukkojen sijoittumisesta jotain. Se voisi oikeasti vaarantaa operaation paikallisesti.

Kastehelmi muistuttaa, että kaikki, mitä hän saa käsiinsä, on jo "vähintään päivän vanhaa".

– Meidän karttakuva päivittyy aina viiveellä verrattuna oikeaan tilanteeseen, koska ei me tietenkään saada reaaliaikaista tietoa.

Videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin

Lue myös:

    Uusimmat