Ukrainan valtakunnansyyttäjä pohtii Putinille sopivaa rangaistusta: "Se voisi olla elinkautinen vankilassa"

MTV Kiovassa: Ukraina on dokumentoinut 68 000 Venäjän sodan aikana tekemää sotarikosta – haastattelussa valtakunnansyyttäjä 2:44
MTV Kiovassa: Ukraina on dokumentoinut 68 000 Venäjän sodan aikana tekemää sotarikosta – haastattelussa valtakunnansyyttäjä.

Ukraina kertoo dokumentoineensa 68 000 sotarikosta, jotka Venäjä on hyökkäyksensä aikana tehnyt. 

Ukraina taivuttelee valtioita mukaan kansainväliseen erityistuomioistuimeen, jonka olisi mahdollista käsitellä Venäjän ylimmän johdon syyllisyyttä tapahtumiin ja osallisuutta sotarikoksiin. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi Ukrainan valtakunnansyyttäjän Kiovassa.

Ukrainan valtakunnansyyttäjän vetovastuu on raskas. Tehtävä on löytää tavalla tai toisella oikeudellisten keinojen yhdistelmä, jolla saada sotarikolliset vastuuseen teoistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinista rivisotilaaseen saakka. 

Hanke on juuri nyt myötätuulessa, kun venäläisten veritekoja tutkivan Haagin rikostuomioistuimen rinnalle rakennetaan kasvavassa kansainvälisessä nosteessa erityistuomioistuinta paneutumaan Venäjän hyökkäysrikokseen. Sellaiselle lähin esimerkki löytyy Nürnbergistä – ja sen toiminta vaatisi sitä, että Putinilta poistettaisiin syytesuoja. 

– Tähän tuomioistuimeen mukaantulo tarkoittaa valtioille sitä, että ne sulkevat ovensa Putinilta ikuisesti. Mikäli jostain poliittisesta syystä jotkin maat eivät ole valmiita siihen, niin aiomme jatkaa asian esilläpitoa - ja saamme tuomioistuimelle niidenkin tuen. Jos olemme kaikki sitä mieltä, että hyökkääjän pitäisi olla vastuussa kaikista sotarikoksista, niin tässä asiassa pitää olla rohkea ja tukea kansainvälistä tuomioistuinta, toteaa Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andriy Kostin.

Valtakunnansyyttäjälle ei niinkään ole väliä sillä olisiko Putin itse fyysisesti syytetyn pulpetissa, kunhan oikeus toteutuisi - ja näkemys sopivasta rangaistuksestakin on. 

– Sopiva olisi ankarin mahdollinen rangaistus, joka sopii 2000-luvun käytäntöihin. Rangaistuksen tulisi osoittaa, ette me olemme sivistyneitä ihmisiä. Niinpä se voisi olla elinkautinen vankilassa, koska se on tällä hetkellä korkein ja voimakkain rangaistus Euroopan alueella.

Lue myös:

    Uusimmat