Ukrainan unkarilaiset ovat Orbanin ja Kiovan puristuksessa

Venäjää myötäilevän Unkarin johto on lietsonut entisestään epäilyjä unkarilaisvähemmistön lojaalisuudesta sotaa käyvässä maassa.

Lokakuussa länsiukrainalaisen Mukatshevon kaupungin keskiaikaisen linnan pihalla syntyi patsaskiista. Unkarin kansallissymboli, myyttinen Turul-lintu, sai lähteä, ja tilalle tuli Ukrainan vaakunasta tuttu kolmikärki.

Mukatshevon, unkariksi Munkacsin, pormestarin Andri Balohan mukaan Turul on keisariajan Unkarin kansallismielinen symboli ja sen oikea paikka on museossa. Aiemmin pormestari poistatti myös Unkarin liput julkisten rakennusten edustalta.

– On tärkeää osoittaa, että Transkarpatia on ollut, on ja tulee aina olemaan osa Ukrainaa, Baloha perusteli toimiaan.

Ukrainan ja Unkarin suhteet ovat olleet kireät jo vuosikausia, eikä Unkarin Venäjää myötäilevä linja suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen ole auttanut asiaa yhtään. EU:n ja Naton jäsen Unkari on ollut aukko länsimaiden yhteisessä Ukrainaa tukevassa rintamassa torjumalla talouspakotteita ja kieltäytymällä toimittamasta aseita Ukrainalle.

Ukrainan noin 100 000 ihmisen unkarilaisvähemmistön asia tuntuu sen sijaan olevan Budapestin vallanpitäjille sydämen asia. Pääministeri Viktor Orbanin linja on saanut Balohan kaltaiset ukrainalaispoliitikot epäilemään, että Unkari havittelee Taka-Karpatiaksikin kutsutun Transkarpatian anastamista takaisin itselleen.

Kielikysymys on hiertänyt jo pitkään


Pääosa Ukrainan etnisistä unkarilaisista asuu Transkarpatian alueella, joka kuului ennen ensimmäistä maailmansotaa Itävalta-Unkarin keisarikuntaan. Unkaria on hermostuttanut Ukrainan vuonna 2017 hyväksytty laki, jonka mukaan korkeakoulututkintoa ei enää voi suorittaa unkarin kielellä.

Myös perusopetuksessa unkarinkielisen opetuksen määrää on supistettu. Unkari on vastannut tähän rahoittamalla avokätisesti unkarinkielisiä kouluja Ukrainassa.

Mukatshevossa opettajana työskentelevän Pal Popovicsin koulun seiniä koristavat kuvat Unkarin historiallisista merkkimiehistä, ja siellä opetetaan aineita vain unkariksi. Ensi syyskuusta alkaen vähintään viidesosan opetuksesta pitää olla ukrainankielistä.

Popovics pitää riitelyä opetuskielestä valitettavana.

– Opetus äidinkielellä on tärkeää identiteettimme säilyttämisen kannalta. Rajoitukset saavat meidät tuntemaan itsemme toisen luokan kansalaisiksi, Popovics sanoo.

Monien Transkarpatian miesten kerrotaan paenneen Unkarin puolelle, jotta he eivät joutuisi sotarintamalle. Ilmahälytystä koulun kellariin paenneen Popovicsin mukaan asia ei ole niin yksioikoinen.

– Me maksamme veromme ja taistelemme muiden maanmiehiemme tavoin Venäjän hyökkäystä vastaan, hän vakuuttaa.

Taistelija ihmettelee, miksi Unkari ei anna aseita


Transkarpatian suurimmasta kaupungista Uzhhorodista (unkariksi Ungvar) kotoisin oleva 50-vuotias leipuri Zsolt Ladanyi ei miettinyt kahta kertaa ennen kuin ilmoittautui vapaaehtoiseksi armeijaan.

– Kerroin ukrainalaisille tovereilleni, että olen syntynyt täällä enkä ole koskaan suunnitellut lähteväni pois, Ladanyi perustelee.

Puhelimestaan kuvia itärintaman juoksuhaudoista esittelevä Ladanyi ei voi ymmärtää, miksi Unkari ei lähetä Ukrainalle aseita.

Uzhhorodin yliopiston dekaanin Sandor Spenikin mukaan hallinto Kiovassa on tehnyt oman osansa Ukrainan ja Unkarin suhteiden kärjistämisessä. Hänen mukaansa esimerkiksi Turul-linnun poistaminen Mukatshevossa oli "puhdas provokaatio", jonka tarkoituksena oli huonontaa väestöryhmien keskinäisiä välejä.

Transkarpatian aluehallintoa edustava Volodymyr Tshubirko on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa väestöryhmien väliset jännitteet ovat osin paisuteltu myytti ja tavoitteena pitää olla rauhan säilyttäminen.

– On täysin väärin, että etnistä unkarilaisväestöämme vainotaan Unkarin hallituksen takia, Tshubirko sanoo ja toteaa myös, etteivät he pidä hallituksesta.

Alueen unkarilaisia edustavan KMKSZ-puolueen edustajan Karolina Darcsin mukaan unkarilaisvähemmistö on saanut tuntea nahoissaan Unkarin hallituksen kielteisen kannan Ukrainan aseistamiseen.

– Uutisjuttujen kommenttikentissä jotkut ukrainalaiset kirjoittavat, että jos unkarilaiset kerran ovat tuollaisia, niin heidät pitäisi karkottaa Budapestiin, Darcsi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat