Ukrainan sota ahdistaa myös Suomessa asuvia venäläisiä – maiden välit eivät välttämättä koskaan palaa ennalleen: "Mi protiv vaini, olemme sotaa vastaan"

1:57
Kuuntele venäjänkielisten mietteitä sodasta videolta.

Ukrainan sota on vaurioittanut Suomen ja Venäjän suhteita. Moni Suomessa asuva venäläissyntyinen kokee tilanteen ahdistavaksi, vaikka vastustaisi itsekin sotaa.

Ukrainan sodan vuoksi virallinen yhteistyö Venäjän ja Suomen välillä on lopetettu ja monen vuoden yhteistyö on valunut hukkaan, kertoo Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja Diana Seppä. Hän pelkää, että Suomen ja Venäjän välit eivät tule enää koskaan palautumaan entiselleen. 

Sota on järkyttänyt Helsingissä asuvaa venäläistaustaista Catherine Demi Osowskyä. Ukrainan sodan myötä hän on käynyt mielenosoituksissa ja tehnyt SPR:lle vapaaehtoistyötä tulkkina. 

Osowsky kertoo tuntevansa tuskaa, turhautumista ja vihaa sotatilanteen vuoksi. Hän ei kuitenkaan ole kohdannut ikävää kohtelua venäjänkielisyytensä vuoksi. 

– Enemmänkin on tullut empatiaa, kun olen kertonut, että on sukulaisia kummallakin puolella Ukrainassa ja Venäjällä. 

Osa vihapuheesta on kohdistunut muun muassa Suomi-Venäjä-seuraan, erityisesti sosiaalisessa mediassa. 

– Laitoin heti, kun tulin ensimmäistä kertaa töihin tänne sodan alkamisen jälkeen meidän ulko-oveen lapun, mi protiv vaini, olemme sotaa vastaan, jotta se tulisi selväksi, kertoo Suomi-Venäjä-seuran koordinaattori Simo Kantele.


Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja