Ukrainan puolustusministeriö kehuu: Suomalaissatelliitti tekee tuhoa Ukrainan sodassa – paljastaa jopa naamioidun venäläiskaluston

Suomalaisen Iceyen kehittämä tutkasatelliitti on kerännyt kiitosta Ukrainassa. 

Ukrainan puolustusministeriö on paljastanut, että satelliitin avulla on onnistuttu ensimmäisten kahden käyttöpäivän aikana löytämään 60 piilotettua Venäjän sotilaskalustokohdetta. Satelliitti on ollut käytössä kuukauden. 

Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin mukaan satelliitilla löydettyjä kohteita oli yritetty naamioida ja piilottaa metsään tai muiden näköesteiden taakse. 

"Satelliiteille ei ole väliä, onko yö vai päivä"

Iceye-satelliitin sar-tutkan (Synthetic Aperture Radar) avulla avulla Ukrainan asevoimat saavat tutkakuvaa kriittisistä alueista. Iceye-satelliitti pystyy sar-tutkansa avulla muodostamaan korkearesoluutiokuvia vuorokauden ajasta riippumatta myös pilvisellä säällä.

– Sar-teknologiaa käyttävät satelliitit ovat erityisen tärkeitä syksyllä ja talvella huonoissa sääoloissa, kuten pilvisellä tai lumisella kelillä. Satelliiteille ei ole väliä, onko yö vai päivä, joten vihollinen ei pääse piiloutumaan, Reznikov sanoi.

Tutkassa on synteettinen antenni

Sar-lyhenne tulee sanoista synthetic aperture radar, mikä tarkoittaa suomeksi synteettisen apertuurin tutkaa eli suuren laskennallisen läpimitan tutkaa. 

Tutkan synteettinen antenni luodaan virtuaalisesti satelliitin liikkeellä, jolloin syntyy näennäinen monen antennielementin ryhmä. Näin synteettisen tutkan antennin ”koko” on paljon itse fyysistä antennia suurempi.

Satelliitti ostettiin lahjoitusrahoilla

Satelliitti hankittiin rahoilla, jotka ukrainalainen tv-tähti Serhii Prytula keräsi lahjoituksina Ukrainan kansalaisilta Ukrainan asevoimien avuksi elokuussa. 

Kampanja tuotti Prytulan säätiölle yli 50 miljoonan euron edestä rahaa. Satelliitin kerrotaan maksaneen noin 16 miljoonaa euroa.

Alun perin rahoilla oli tarkoitus ostaa kolme Bayraktar-dronea, mutta kun droneja valmistavan turkkilaisen Baykarin lahjoitettua dronet ilmaiseksi, Prytula päätti ostaa asevoimille lahjoitusvaroilla satelliitin.

18. elokuuta julkistetussa sopimuksessa Iceye antoi yhden jo avaruudessa kiertävän satelliittinsa täyden kapasiteetin Ukrainan asevoimien käyttöön. Tämän lisäksi Ukraina voi hyödyntää muiden satelliittien ottamia tutkakuvia.

Otaniemestä ponnistava Iceye on noussut lyhyessä ajassa maailman johtavaksi kaupalliseksi sar-tutkadatan tuottajaksi. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä myös Yhdysvaltojen puolustushallinnon kanssa. Lisäksi se on myynyt satelliitteja Brasilian armeijalle.

Iceyella on Maan kiertoradalla yhteensä 21 pientä satelliittia.

0:40
Katso myös: Satelliittikuvat paljistavat elokuussa: Zaporizhzhjan ydinvoimalan katolla oli epäilyttäviä reikiä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja