Zelenskyi: Venäjän puolustusteollisuudessa "selviä merkkejä hidastumisesta" – MTV seurasi sotaa 9.1.2024

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
VIDEO: Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 9. tammikuuta 2024. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan mukaan sen ja Naton suurlähettiläät keskustelevat asetoimistusten nopeuttamisesta 10.1.
  • Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja 3. tammikuuta
  • Ukraina iski Belgorodiin – Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.08: Zelenskyi: Venäjän puolustusteollisuudessa on "selviä merkkejä hidastumisesta"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän puolustusteollisuudessa on selviä merkkejä hidastumisesta.

Hän vaatii iltaisessa videopuheessaan myös lisätoimia, jotta Moskovalle asetettujen pakotteiden porsaanreiät saadaan poistetuksi.

– Jotta pakotteiden tulokset olisivat sataprosenttisia, myös pakotteiden porsaanreiät on tukittava sataprosenttisesti.

Zelenskyi ei esittänyt todisteita väitteelleen Venäjän puolustusministeriön tilasta.

(Reuters)

19.43: Lehti: Ukrainan mahdollinen liikekannallepano ei koske naisia, eikä rintamalle lähetettäviä valita arvalla

Ukrainassa on jatkettu liikekannallepanoa koskevan uuden lakiluonnoksen valmistelua, kertoo muun muassa Kyiv Independent -lehti. Ukrainan kansallisesta turvallisuudesta, puolustuksesta ja tiedustelusta vastaavan komitean oli määrä äänestää luonnoksesta vielä tämän päivän aikana.

Komitean varapuheenjohtaja Jehor Tshernjev vakuutti lehdelle, ettei liikekannallepano tulevaisuudessakaan koske naisia, eikä rintamalle lähteviä valita arvalla.

Koska sota on pitkittynyt, Ukraina tarvitsisi lisää sotilaita rintamalle. Kymmeniätuhansia miehiä liittyi taisteluihin vapaaehtoisena, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa 2022 Ukrainaan. Tämän jälkeen maanpuolustusinto on kuitenkin vähentynyt.

Komitea joko hyväksyy ehdotetut muutokset tai palauttaa lakiesityksen hallitukselle.

(STT)

19.03: Zelenskyi tapasi Puolan presidentin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskustellut tänään puolalaisen virkaveljensä Andrzej Dudan kanssa.

He puhuivat Puolan puolustustuesta Ukrainalle, kertoo Reuters.

Lisäksi Zelenskyi kiitti Dudaa Puolan tuesta Ukrainan EU- ja Nato-hakemuksille.

Ukrainan presidentinkanslian lausunnossa ei mainittu puolalaisten maanviljelijöiden ja rekkakuskien Ukrainan rajan saartoa, joka alkoi marraskuussa. Se on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä Ukrainan taloudelle.

(Reuters)

9.19: Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja: Venäläinen sotapäällikkö vieraili miehitetyillä alueilla, astui miinaan ja kuoli

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenkon mukaan venäläinen eversti ja Venäjän ilmavoimien panssarijoukkojen päällikkö Arman Ospanov on kuollut astuttuaan miinaan. 

Gerashchenkon sanoo Ospanovin vierailleen Ukrainan miehitetyillä alueilla kohottamassa henkilöstön moraalia.

– Siellä hän astui miinaan ja kuoli, Gerashchenko kirjoittaa.

Gerashchenko viittaa viestipalvelu X:ssä lähteekseen venäläisen Telegram-kanavan.

Tietoa ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä. 

5.09: Ukrainan liikekannallepano ei koskisi naisia tai valitsisi arpomalla

Ukrainassa lakiluonnos liikekannallepanosta ei koskisi naisten asevelvollisuutta eikä mobilisoitavia valittaisi arpomalla, sanoo Ukrainan kansallisesta turvallisuudesta, puolustuksesta ja tiedustelusta vastaavan komitean varapuheenjohtaja Jehor Tshernjev. Asiasta kertoo muun muassa Kyiv Independent -lehti.

– Voin varmasti sanoa, ettei tule olemaan (asevelvollisuuden) arpajaisia eikä naisia mobilisoida, Tshernjev sanoi.

Tshernjev kertoi asiasta maanantaina, kun komitean on määrä äänestää lakiehdotuksesta tänään tiistaina. Tänään komitea joko hyväksyy ehdotetut muutokset tai palauttaa lakiesityksen hallitukselle lisätarkistuksia varten.

Ehdotetut tiukemmat rajoitukset asevelvollisuuden pakoilijoille sekä asevelvollisuuden laajentaminen ovat keränneet julkista kritiikkiä.

– Liikekannallepanolaissa on mahdollisia korruptioriskejä, Ukrainan parlamentin korruptionvastainen komitea totesi maanantaina. 

Virkamiehet eivät kuitenkaan täsmentäneet, mitä puutteita lakiehdotuksessa oli, mutta lupasivat kertoa asiasta myöhemmin.

MAANANTAI 8.1.2024

23.10: Huipputeknologiasta toivotaan apua Ukrainalle

Valkoisen talon virkamiehet tapasivat maanantaina noin tusinan verran pääomasijoitusyhtiöiden sekä teknologia- ja puolustusteollisuuden johtajia. He pyrkivät näin vahvistamaan Bidenin hallinnon kiinnostusta tukea Ukrainan mahdollisuuksia saada käyttöönsä Yhdysvaltojen huipputeknologiaa edustavia laitteita, kertoivat korkea-arvoiset hallinnon virkamiehet.

– Keskustelussa keskityttiin useisiin järjestelmiin, mukaan lukien miehittämättömät ilmajärjestelmät, kertoi yksi virkamiehistä toimittajaryhmälle viiden tunnin tapaamisen jälkeisessä puhelinkeskustelussa.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Jake Sullivan oli Reutersin mukaan kutsunut kokouksen koolle. Hallinnon virkamiehet sanoivat, että maanantain kokous antoi heille tilaisuuden tutustua uusiin mahdollisuuksiin Yhdysvaltojen teollisuuden syvemmältä läpileikkaukselta siinä toivossa, että hallitus voisi helpottaa näiden innovaatioiden käyttöönottoa Ukrainan hyväksi. (Reuters)

17.32: Ukrainan energiaministeriö: Venäläisten hyökkäykset aiheuttavat laajoja sähkökatkoksia

Ukrainan energiaministeriön mukaan laajat alueet ovat olleet tänään ilman sähköä huonojen sääolosuhteiden ja Venäjän energiainfrastruktuuriin tekemien hyökkäysten vuoksi.

Sähkökatkot koskivat kahtatoista aluetta eri puolilla Ukrainaa. Huonot sääolosuhteet vaikuttivat kahdeksaan alueeseen, erityisesti Odessan, Kirovohradin, Mykolajivin ja Dnipropetrovskin alueilla.

Odessan alueella kertynyt lumi ja jää aiheuttivat sähkökatkoksia 225 paikkakunnalla ja niistä kärsi 68 000 ihmistä. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

16.08: Entisiä Ukrainan puolustusministereitä syytetään 25 miljoonan dollarin kavalluksesta luotiliivien hankintojen kautta

Entistä varapuolustusministeriä ja kahta muuta entistä puolustusministeriä syytetään lähes 25 miljoonan dollarin kavaltamisesta ostamalla heikkolaatuisia luotiliivejä, ilmoitti valtakunnansyyttäjänvirasto tänään. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Epäiltyihin kuuluivat myös ministeriön valtion hankintaosaston entinen päällikkö ja armeijan materiaalitukiosaston entinen päällikkö.

Hankintojen korruptio on ollut puolustusministeriön pitkäaikainen ongelma. Kaksi suurta skandaalia on edeltänyt entisen puolustusministerin Oleksii Reznikovin syrjäyttämistä viime syksynä.

13.43: Venäjä evakuoinut satoja ihmisiä Ukrainan vastaisen rajan tuntumasta

Venäjä kertoo evakuoineensa noin 300 ihmistä Belgorodin kaupungista lähellä Ukrainan rajaa. Kaupungista lähteneitä asukkaita on kuljetettu väliaikaismajoitukseen kauemmaksi rajasta.

Venäjä on kertonut Ukrainan toistuvasti iskevän ohjuksilla ja tykistötulella Belgorodiin, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Venäjän mukaan joulukuun lopulla Ukraina hyökkäsi Belgorodiin tappaen 24 ihmistä ja haavoittaen toista sataa. (STT – AFP)

Lisää maanantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat