Ukrainan asevoimien mukaan Harkovassa on edetty 50 kilometriä venäläislinjojen taa – "Yli 20 asutuskeskusta on vapautettu"

Video näyttää: Ukrainalaisjoukot vaikuttavat edenneen Balaklejan lähelle Harkovan alueella 0:21
Video näyttää: Ukrainalaisjoukot vaikuttavat edenneen Balaklejan lähelle Harkovan alueella.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukoilta on vallattu alkuviikosta takaisin 20 kylää ja kaupunkia Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa.

Prikaatikenraali Oleksi Hromov sanoi Ukrainan asevoimien Facebook-tilillä torstai-iltapäivällä Ukrainan joukkojen myös päässeen työntymään syvälle Venäjän linjan läpi.

–  Joukot ovat työntyneet 50 kilometriä vihollisen linjojen taakse. Harkovan alueen operaatioissa yli 20 asutuskeskusta on vapautettu, Hromov sanoi.

Asevoimat kertoivat vallanneensa alueita myös Donbassin ja Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksissä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Harkovan alueen takaisinvaltauksista jo keskiviikkoiltana päivittäisessä puheessaan.

Zelenskyi kertoi tuolloin, että alueelta on hyviä uutisia, mutta lisäsi, että vielä ei ole oikea aika kertoa tarkkoja tietoja siitä, mitä asutuskeskuksia Ukraina on ottanut haltuunsa.

–  Jokainen asevoimiemme menestys suuntaan tai toiseen muuttaa yleistä tilannetta koko rintamalla Ukrainan eduksi. Mitä vaikeampaa miehittäjillä on, sitä enemmän heillä on tappioita, presidentti sanoi.

Sotaa tarkkailevat asiantuntijat ovat viime päivinä havainneet merkkejä Ukrainan saavuttamasta läpimurrosta Harkovan seudulla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että Ukraina on viime viikkoina jakanut vain vähän tietoa sotilasoperaatioistaan ja kiristänyt sotilasoperaatioidensa turvallisuutta.

Media kirjoittaa, että joidenkin raporttien mukaan Ukrainan joukot voivat olla vain muutamien kymmenien kilometrien päässä Harkovan alueen Izjumista. Kaupunki on tärkeä Venäjän asevoimien toimitusketjuille.

Venäjä on miehittänyt osaa Harkovan alueesta hyökkäyssotansa alusta lähtien.

"Sota ei pääty tänä vuonna"

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluszhnyi uskoo, että sota ei tule päättymään tänä vuonna. Zaluszhnyin ja Ukrainan parlamentin turvallisuus-, puolustus- ja tiedustelukomitean varapuheenjohtaja, kenraaliluutnantti Myhailo Zabrodskyin ajatuksia julkaistiin valtiollisella Ukrinform-sivustolla.

Kirjoittajien mukaan Ukraina tarvitsee lisää aseita taistellakseen venäläisjoukkoja vastaan.

–  Jos Ukraina onnistuu saamaan asianmukaisia aseita, vuoden 2023 operatiiviset ja strategiset näkymät ovat täysin erilaiset, kirjoituksessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat