Ukraina kiistää Venäjän väitteet, että viljakuljetukset hyödyttäisivät lähinnä Euroopan maita

Ukraina on kiistänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitteen, että lähes kaikki Ukrainasta laivattu vilja olisi päätynyt varakkaiden Euroopan maiden markkinoille.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan kaksi kolmasosaa Ukrainasta lähteneestä viljasta on viety Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään. Kuleban mukaan Ukrainasta viety vilja vaikutti myönteisesti ruoan markkinahintoihin jo elokuussa kuljetusten alettua.

Vladimir Putin syytti puheessaan Euroopan maita kolonialismista.

– Euroopan maat olivat kolonialisteja vuosikymmeniä ja vuosisatoja ja ovat sitä edelleen. Jälleen kerran ne ovat pettäneet kehitysmaat. Tällaisella asenteella maailman ruokakriisi vain pahenee, Putin väitti.

Ukrainan mukaan Putinin puheet ovat täysin irrallaan todellisuudesta.

– Venäläisten tekaistut väitteet ukrainalaisen viljan lähettämisestä vain Eurooppaan eivät vastaa todellisuutta, Kuleba sanoi.

Myös Turkin Istanbulissa kerätyn datan mukaan lähetetystä viljasta vain hieman yli kolmannes olisi mennyt Eurooppaan. Noin viidesosa kuljetuksista jäi Turkkiin ja kolmannes matalan tulotason maihin.

Ruokakuljetuksia on tarkoitus viedä myös nälänhädästä kärsiville alueille Afrikkaan ja Lähi-itään osana YK:n alaista Maailman ruokaohjelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat