Ukrainalaisten hyväksi tehtyjä lahjoituksia päätyy jo kasoiksi Puolan rajalle – "Nyt ei ole oikea aika tyhjentää kaappeja"

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi, että ukrainalaisten hyväksi tehtyjä lahjoituksia päätyy jo kasoiksi Puolan rajalle.

Moni haluaa auttaa Ukrainan sotaa pakenevia esimerkiksi vaatelahjoituksin. Lahjoituksia on kuitenkin jo osin liikaa; Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi, että lahjoituksia päätyy kasoiksi Puolan rajalle.

Tavarat kasaantuvat rajalle

Vaatteita ja ruokaa on saatu enemmän kuin oletettiin, mutta autoja ja bensaa niiden kuljettamiseen ei ole. Tavarat kasaantuvat. Esimerkiksi Puolaan on jo saapunut niin paljon lahjoituksia, että paikalliset henkilöt ovat pyytäneet, ettei enempää tuotaisi.

Jos tavaroiden jakeleminen eteenpäin ei onnistu, seurauksena on ongelmia; ulkosalla tavarat pilaantuvat ja menevät hukkaan, ja johtavat lisäksi jäteongelmiin. 

Esimerkiksi Ania Morawiecin Puolassa ottamia kuvia leviää somessa. Morawiec on Facebookissa anonut ihmisiä miettimään kahdesti ennen vaatelahjoitusten tekemistä, sillä sotaa pakenevilla on vaatteita yllään, eivätkä he pysty kantamaan enempää tavaroita.

Somessa kiertää jo ohjeita: "Nyt ei ole oikea aika tyhjentää kaappeja"

Yle uutisoi, että Pietarsaaressa ja Kokkolassa aloitettu tavarakeräys on jouduttu keskeyttämään, koska tuotteiden kuljettaminen perille on haasteellista.

Somessa kiertääkin jo useita muistutuksia siitä, että paras tapa auttaa on joko lahjoittaa rahaa suurten järjestöjen kautta, tai vain sellaisia tarvikkeita, joita on erikseen pyydetty.

– Nyt ei ole oikea aika tyhjentää kaappeja ja lähettää vaatteita tai muuta käytettyä tavaraa Ukrainan rajalle. Miksi? Koska tien päällä olevat eivät pysty kantamaan suuria määriä tavaraa. Koska auttajien resursseja ei kannata sitoa käytettyjen vaatteiden lajitteluun, ammattijärjestäjä Ilana Aalto kirjoitti Facebookissa.

Mihin vaatteet voi lahjoittaa?

Lahjoita aina eteenpäin vain sellaisia vaatteita, joita voisit antaa esimerkiksi ystävällesi. Vaatteita voi myydä kirpputorilla eteenpäin. Kun pidät hinnat huokeana, tavarat myös liikkuvat. 

Hyväkuntoisia, siistejä vaatteita voi lahjoittaa myös järjestöille, kuten Hopelle, VVA:lle ja SPR Kontteihin, joissa niitä myydään. Esimerkiksi VVA tiedottaa nettisivullaan, millaisia lahjoituksia se kulloinkin kerää. 

Kuluneita ja likaisia tekstiilejä ei tule lahjoittaa mihinkään; ne tulee hävittää asianmukaisesti.

Katso myös: Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen:

Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen 0:43

Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Juttua muokattu 3.3.2022 klo 14.01: poistettu upotus Ania Morawiecin kuviin, koska se ei enää toiminut.

Lue myös:

    Uusimmat