"Parasta ennen 1995" – Tällaisia asioita suomalaiset ovat lahjoittaneet Ukrainaan

"Parasta ennen 1995" – tällaisia asioita suomalaiset ovat lahjoittaneet Ukrainaan 4:27
Katso video: Vapaaehtoistyöntekijä kertoo, millaisia lahjoituksia Ukrainaan lähetetään ja mitkä tuotteet jäävät toimittamatta.

Vapaaehtoisjärjestön arvion mukaan yksityishenkilöiden lahjoitukset Ukrainaan ovat vähentyneet.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Logistiikkakeskuksessa käy illan suussa kuhina, kun päivätöistään päässeet vapaaehtoiset ovat saapuneet paikalle ojentamaan auttavia käsiään.

– Aloitimme iltapäivällä viideltä ja varmaan tuossa yöllä yhden maissa lopettelemme, kertoo vapaaehtoinen Anita Koskinen-Vasilenko

Koskinen-Vasilenkon tehtävänä on koordinoida avustuslähetyksiä Logistiikkakeskuksella. 

Vapaaehtoiset käyvät jokaikisen paketin ja lahjoituksen läpi. Seula on tiukka. Ukrainaan ei lähetetä mitään, mikä ei soveltuisi käyttöön. 

 Tavaraa on vinoja pinoja keskuksen jokaisessa nurkassa ja käytävien varrella kuljetuksia odottamassa – töitä on siis tehtävänä paljon. 

Rollaattoreita, kuivamuonaa ja ajoneuvoja

Logistiikkakeskuksesta on lähetetty Ukrainaan yli 30 000 avustuspakettia ja tavaraa on viety perille pelkästään kyseisen yhdistyksen toimesta 63 rekallista.

Lisäksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry jakaa saamiaan lahjoituksia edelleen muillekin yhdistyksille, jotka toimittavat apua Ukrainaan.

Lahjoituksia saapuu keskukseen yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä. Lahjoituksia voi lähettää ilmaiseksi yhdistyksen nettisivujen kautta.

– Yksityishenkilöiltä lahjoituksia tulee hyvin paljon vähemmän kuin sodan alussa. Niitä toivoisimme lisää, Koskinen-Vasilenkokertoo. 

Koskinen-Vasilenkon mukaan suurin tarve on sairaala- ja ensiaputarvikkeilla. 

– Ne ovat käyttötavaraa, jota tarvitaan jatkuvasti, Koskinen-Vasilenko sanoo. 

"Parasta ennen 1995" 

Ihan kaikki yhdistyksen vastaanottama tavara ei päädy Ukrainaan. Tällä on kuitenkin painava syy – lahjoitettu tavara saattaa olla esimerkiksi vanhentunutta tai rikki. 

Joitain tällaisia tuotteita säilötään sen sijaan keskuksen omaan minimuseoon. Sieltä löytyy esimerkiksi parhaat päivänsä nähnyt lasagne. 

– Sen parasta ennen oli vuonna 1995. Ihan vähän vanhentunutta, Koskinen-Vasilenko nauraa.

Suomalaisten suosikkiherkut jäävät usein myös syömättä.

– Ruokalahjoituksesta ei tarvita lakritsaa ja salmiakkia. Vaikka me suomalaiset niitä rakastetaan, niin ukrainalaiset eivät osaa niitä syödä, Koskinen-Vasilenko naurahtaa.

Lisäksi siviilivaatteet ovat tarpeettomia vietäviä Suomesta asti.

– Niitä voi toimittaa Ukrainaan paljon lähempää edullisemmin, Koskinen-Vasilenko selventää.

Yhdistys on saanut 90-luvun lasagneakin vanhempia tuotteita lahjoituksena – yksi niistä jopa sadan vuoden takaa. Katso yllä olevalta videolta, mistä tavarasta on kyse!

 

Lue myös:

    Uusimmat