Ukrainalainen ex-tennishuippu lähti puolustamaan kotimaataan – haluaa kaikki venäläiset pois urheilusta: "Se ei muuta mitään"

Onko Vladimir Putin sotarikollinen, ja mitä se tarkoittaisi käytännössä? Tässä asiantuntijan näkemys 6:17
Onko Vladimir Putin sotarikollinen? Katso asiantuntijan analyysi videolta.

Uransa viime vuonna päättänyt ukrainalainen tennispelaaja Aleksandr Dolgopolov kertoi BBC:lle haluavansa kaikki venäläisurheilijat pois urheilun parista. 33-vuotiaan ex-pelaajan mielestä tennisliitot ovat liian passiivisia asian suhteen.

Isossa osassa urheiliulajeja on noudatettu kansainvälisen olympiakomitean suositusta, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljetaan pois urheilusta Venäjän Ukrainaan kohdistuneen sotilaallisen hyökkäyksen vuoksi. Dolgopolovin mielestä urheilijoiden kisaaminen neutraaleina ei muuta mitään.

– He saavat pelata sanottuaan muutaman sanan, että ovat sotaa vastaan. En usko, että se on tarpeeksi, Dolgopolov totesi.

Parhaimmillaan sijalla 13. maailmanlistalla ollut Dolgopolov on palannut kotimaahansa liittymään Ukrainan alueelliseen puolustusyksikköön. Hän on saanut koulutusta aseiden käyttöön. 

Kansainvälinen tennisliitto ITF ja ATP- sekä WTA-sarjat ovat antaneet luvan venäläisille ja valkovenäläisille osallistua neutraaleina urheilijoina. Maailmanlistalla ykkösenä oleva Daniil Medvedev oli sanonut haluavansa rauhaa maailmaan ja hänen maanmiehensä Andrei Rublev kirjoitti kameran linssiin pyynnön sodan lopettamisesta.

Dolgopolov on silti pettynyt tennisjärjestöjen toimintaan.

– Tunnen heidät kaikki henkilökohtaisesti. Pelasin jopa Daniilia vastaan urallani. He ovat mukavia tyyppejä, eikä mitään heitä vastaan, mutta uskon, että Venäjä pitäisi sulkea kaikkien urheilijoiden kohdalla kaikissa lajeissa. Jokainen venäläinen on mielestäni vastuussaan hallinnostaan ja presidentistään, Dolgopolov tilitti.

– Neutraalina oleminen, lipun pois ottaminen, tiedämme, että se ei muuta mitään. Ja jopa sanktiot, jotka ovat päällä juuri nyt, tuhosivat talouden ei ole riittävästi lopettamiseen, Dolgopolov päätti.


Lue myös:

    Uusimmat