Ukraina: Venäjä tehnyt ohjusiskun Odessan satamaan – paheneeko ruokakriisi?

Venäjä teki ohjusiskun Odessan satamaan launtaina.

Ukrainassa Odessan satamaan maan eteläosassa tehdyt ohjusiskut oli suunnattu nimenomaan siihen osaan satamaa, missä käsitellään viljaa. Ukrainan armeijan mukaan kaksi ohjusta osui viljanviennissä tarvittaviin laitteistoihin.

Venäjä ampui ohjuksia satamaan vain päivä sen jälkeen, kun Ukraina ja Venäjä olivat sopineet Turkissa viljatoimituksien jatkamisesta Mustallamerellä.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut iskut.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi iskujen kertovan Venäjän täydellisestä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta ja sopimuksia kohtaan.

Neljästä risteilyohjuksesta kaksi ammuttiin alas ja kaksi osui sataman infrastruktuuriin, ilmoitti Odessan alueen edustaja Serhi Bratshuk.

Ukraina jyrkkänä: "Hyökkäyksellä Putin sylki YK:n ja Turkin kasvoihin"

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin "sylki kasvoihin" YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta. Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko totesi, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olivat ponnistelleet valtavasti viljasopimukseen pääsemiseksi.

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK solmivat sopimuksen viljaviennin avaamisesta uudelleen Turkin Istanbulissa perjantaina.

Ukraina myös ilmoitti lauantaina, että Venäjä on yksin syypää, jos viljasopimus ohjusiskun vuoksi kaatuu ja seurauksena on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Kolme kuoli toisessa ohjusiskussa

Ukrainan keskiosissa ainakin kolme ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa lauantaina. Ukrainan mukaan 13 mereltä laukaistua risteilyohjusta osui rautatien infrastruktuuriin ja sotilaslentokentälle keskisen Ukrainan Kirovogradin alueella.

Henkensä menettäneistä yksi oli sotilas ja kaksi muuta sähköaseman vartijoita. Lisäksi iskussa haavoittui viranomaisten mukaan yhdeksän sotilasta.

Pelastusryhmät olivat työssä ohjusten osumapaikoilla lauantaina. Yksi alue Kropyvnytskyin kaupungissa jäi hyökkäyksen vuoksi ilman sähköjä.

Venäjän iskut Keski-Ukrainaan ovat kiihtyneet sen jälkeen kun Venäjä sai haltuunsa maan itäosan Luhanskin alueen.

Uutista päivitetty 23.7. kello 16.10 STT:n tiedolla ohjuksen iskupaikasta.

Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista – helpottaako maailman elintarvikepula? 3:01
Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista

Lue myös:

    Uusimmat